Els talibans ofereixen una imatge de moderació per buscar el reconeixement internacional

En roda de premsa, els nous líders de l'Afganistan prometen respecte per als drets de les dones, en el marc de la llei islàmica

Joan Carles PerisActualitzat

Primera roda de premsa dels talibans a Kabul, per exposar les seves intencions, un cop han ocupat el poder a l'Afganistan. Asseguren que ningú serà perseguit per haver lluitat contra ells, i que els drets de les dones seran respectats, inclosos el del treball i el de l'educació, d'acord amb la llei islàmica.

La roda de premsa l'ha protagonitzat el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid. Al llarg de 50 minuts, ha projectat una imatge moderada dels futurs governants del país, que pot facilitar el seu reconeixement internacional. Davant de nombrosos mitjans, locals i internacionals, els portaveus talibans han assenyalat que la seva organització ha canviat respecte a vint anys enrere:

"El nostre país és una nació musulmana, ja sigui fa vint anys o ara, però quan es tracta d'experiència, maduresa i visió, per descomptat, hi ha una gran diferència entre el nosaltres d'ara i el de fa vint anys. Hi ha una diferència en les accions que durem a terme."

En el retorn al poder, dues dècades després, garanteixen als mitjans de comunicació llibertat i independència, alhora que demanen respecte pels valors i les creences musulmans, igual que es respecten els d'altres religions.

El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, aquest dimarts en roda de premsa
El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, aquest dimarts en roda de premsa (EFE)


Respecte per als drets de les dones, dins la llei islàmica

Una de les preguntes més repetides durant la roda de premsa ha estat sobre la situació de la dona en el nou Afganistan. El portaveu dels talibans ha assegurat que es respectaran els drets de dones i nenes, però sempre dins dels límits que marqui la llei islàmica.

Muyahid ha explicat que les dones seran "una part molt activa" dins de la societat afganesa i podran estudiar i treballar dins dels "marcs de l'islam".

Durant el règim talibà de fa dues dècades, entre 1996 i 2001, la dona va quedar reclosa a l'interior de la llar i no es permetia que sortís de casa sense anar acompanyada per un home.

A més, es comprometen a fer que, a diferència d'altres moments, el seu territori no serà utilitzat mai per atacar ningú. La comunitat internacional havia demanat garanties que el país no seria mai la base d'organitzacions terroristes.

"No permetrem que el nostre territori sigui utilitzat contra ningú, ni contra cap país del món. Per tant, tota la comunitat mundial ha de saber que estem compromesos amb aquestes idees perquè ningú es vegi perjudicat."

En aquest sentit, plantegen com a prioritat mantenir l'ordre al país, donar seguretat a tothom, facilitar el creixement econòmic i aconseguir que l'Afganistan -primer productor mundial d'opi- sigui declarat país lliure d'estupefaents.

 

Promesa d'una amnistia

Mujahid també ha insistit que els talibans no buscaran venjança, sinó que atorgaran una "amnistia" a aquells ciutadans afganesos que van lluitar en les forces de seguretat o bé van treballar per al govern d'Ashraf Ghani, que va abandonar el país el cap de setmana passat, o en delegacions a l'estranger.

"Hem perdonat tothom en benefici de l'estabilitat i la pau a l'Afganistan", ha assegurat Mujahid, que també ha expressat que els talibans no volen que ningú més marxi. "Els nostres combatents, la nostra gent, tots ens assegurarem d'incloure els altres bàndols i faccions", ha dit.

Pel que fa a les víctimes mortals de l'avenç dels talibans, el portaveu ha assegurat que la responsabilitat no és de la milícia islàmica, sinó dels morts per haver lluitat amb "l'enemic".


Baradar arriba al país

D'altra banda, els talibans han informat que aquest dimarts ha arribat a l'Afganistan provinent de Doha el número dos i líder polític de l'organització, el mul·là Abdul Ghani Baradar Akhund, un dels signants de l'acord de pau de febrer del 2020.

"Aquesta tarda, una delegació d'alt rang de l'Emirat Islàmic de l'Afganistan ha arribat a l'estimat país i ha aterrat a l'aeroport de Kandahar liderada pel mul·là Baradar" ha anunciat un altre dels portaveus talibans, Mohammed Naim Wardak. Feia vint anys que Baradar no trepitjava el país.

El líder polític dels talibans, Abdul Ghani Baradar Akhund
El líder polític dels talibans, Abdul Ghani Baradar Akhund (Reuters)

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut