Els talibans censuren ara la veu de les dones en públic en una llei que augmenta la repressió

Tres anys després d'assumir el poder total a l'Afganistan, el govern talibà ha aconseguit que els Emirats Àrabs Units reconeguin un ambaixador seu, el segon país que ho fa després de la Xina

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

Tres anys després de recuperar el control total de l'Afganistan, aquest dijous els talibans han aprovat un text legal que consolida i amplia l'aplicació de la seva interpretació de la llei islàmica.

L'ha elaborat i ratificat el govern de l'Emirat Islàmic que han implantat al país, en concret el Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, i inclou la prohibició de la veu femenina en públic.

Segons aquesta llei, a partir d'ara està prohibit que la veu de les dones tingui presència a l'espai públic, especialment davant de micròfons, recitant poesia o cantant acompanyades de música. 


Consolida oficialment el burca

És una llei de 35 articles que agrupa moltes de les prohibicions socials que han anat introduint al país en aquests anys, i que consolida la prohibició que les dones surtin al carrer sense tapar-se completament.

És a dir, han de sortir amb burca o indumentàries similars que no deixin veure cap part del cos, especialment el rostre, per evitar que "causin la temptació" dels homes:

"Les dones han de cobrir-se el cos i el rostre totalment en presència d'homes que no pertanyin a la seva família."

A l'Afganistan dels talibans, les dones han d'anar totalment tapades quan surten al carrer (Europa Press / Antonin Burat)

L'adulteri i l'homosexualitat, també prohibits

La llei també prohibeix als taxistes i conductors portar dones que no vagin acompanyades dels homes de la família que les tutelen, entre moltes altres prohibicions.

També prohibeix l'adulteri i l'homosexualitat.

I el control de la vida privada i pública arriba fins a la prohibició de les imatges d'éssers vius als mitjans, de l'amistat amb no musulmans i, en els homes, de les corbates i les barbes massa curtes.

També imposa als mitjans de comunicació l'obligació de respectar la llei islàmica i els prohibeix "humiliar i insultar els musulmans".


"Imposar el bé i prohibir el mal"

La major part d'aquestes prohibicions ja estaven vigents, però la nova llei les sistematitza i uniformitza, i preveu càstigs rigorosos per imposar-ne el compliment.

En anunciar l'aprovació de la llei, el portaveu del Ministeri de Justícia, Barkatullah Rasooli, ha afirmat que l'objectiu és "imposar el bé i prohibir el mal":

"D'acord amb aquesta llei, el Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici està obligat a imposar el bé i prohibir el mal, així com responsabilitzar-se de la pau i la fraternitat entre la gent."


Cap reconeixement oficial en 3 anys

En els tres anys que han passat des de la sortida dels Estats Units del país, els talibans no han aconseguit que cap país els reconegui oficialment, i només un, la Xina, havia reconegut fins ara un ambaixador seu.

El president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, i el primer ministre afganès, Mohammad Hassan Akhund, fa uns dies als Emirats Àrabs Units (Reuters)

L'aniversari ha coincidit amb el segon reconeixement: han estat els Emirats Àrabs Units els que aquest dimecres han reconegut Mawlawi Badreddin Haqqani com a ambaixador de l'Afganistan:

"La decisió d'acceptar les credencials de l'ambaixador afganès reafirma la nostra determinació de contribuir a construir ponts per ajudar el poble afganès."


Sí que hi ha reconeixements oficiosos

De ponts encara no n'han construït, però de moment sí que els Emirats Àrabs Units s'encarreguen fa temps de la gestió dels aeroports de l'Afganistan, una línia de negoci que ja implicava un reconeixement oficiós del règim.

De fet, són uns quants països els que, malgrat que no han reconegut els talibans com a governants del país, hi tenen relacions oficioses, com és el cas del Pakistan, l'Iran, el Kazakhstan o Nicaragua.

Richard Bennett, relator especial per l'Afganistan nomenat per l'ONU (REUTERS/Ali Khara)

Acusen l'ONU de "difondre propaganda"

I mentrestant, els talibans continuen rebutjant els observadors internacionals: aquest dimecres han tornat a prohibir l'entrada al país a Richard Bennett, relator especial per l'Afganistan nomenat per l'ONU.

Ho han fet argumentant que l'ONU es dedica a "difondre propaganda" contrària al seu règim, i que els informes de Bennett "es basen en prejudicis i anècdotes perjudicials per al poble afganès".

Bennett té aquest càrrec des del 2022 per supervisar la situació dels drets humans al país, i en els informes que ha fet fins ara ha dit que el tracte a les dones i nenes pot suposar crims contra la humanitat.

Els talibans han respost dient que ells respecten els drets de les dones d'acord amb la seva interpretació de la llei islàmica i els costums locals de l'Afganistan.

 

ARXIVAT A:
Drets humansAfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut