Els súpers fantasma de Getir, a punt de tancar a Espanya i d'acomiadar 1.600 treballadors
Segons ha pogut saber TV3, la multinacional turca ha pres la decisió de tancar els mercats menys rendibles tot i que la filial espanyola intenta redreçar la situació
Fa dos anys i mig van aparèixer a ciutats com Barcelona o Madrid desenes de supermercats tancats al públic. No hi podia entrar ningú, només repartidors que a correcuita tenien una missió: portar la comanda en menys de 10 minuts. Eren les empreses Getir i Gorillas, que van desembarcar a Barcelona i Madrid amb anuncis grandiloqüents en edificis i transport públic.
En els pròxims mesos, poc o res quedarà, d'aquell boom. Els anomenats supermercats fantasma abanderats per Gorillas i Getir estan a punt de posar punt final a la seva història a Espanya.
Gorillas ja ho va fer al novembre, quan va ser comprada per la mateixa Getir. I ara, segons ha pogut saber TV3, la multinacional turca ja ha pres la decisió d'abaixar les persianes a tot Espanya, una decisió, però, que la filial espanyola encara no ha comunicat, a l'espera d'una solució d'última hora.
La decisió presa des de Turquia respon a l'estratègia global que l'està obligant a retirar-se de molts mercats on veuen dificultats per ser rendibles com França, i ara, Espanya.
1.600 acomiadaments a tot Espanya
El tancament provocaria l'acomiadament dels gairebé 1.600 treballadors que té a Espanya, amb els quals ja havia anunciat una negociació per un ERO parcial.
Aquestes negociacions estan en punt mort, ja que l'empresa no s'ha presentat a cap reunió i tampoc s'havia determinat el nombre d'afectats. Finalment, afectaria el total de la plantilla en un expedient laboral d'extinció.
A Barcelona ja va passar de 13 a 8 centres, i hi ha uns 390 afectats, i a Madrid, uns 600.
Fonts sindicals expliquen com molts treballadors ja s'estaven donant de baixa en haver trobat altres feines, i d'altres, per depressió o incertesa a causa de la sobrecàrrega de treball derivada de les mateixes baixes que s'han anat produint.

Consultada per TV3, Getir no fa comentaris perquè explica "estan en procés d'iniciar un ERO". "Per respecte al procés i a totes les parts implicades, no farem més comentaris al respecte", afegeixen.
Un model insostenible a còpia de cremar diners
La gran qüestió és: com podien guanyar diners repartint productes de molt poc valor en només deu minuts? Els supermercats fantasma només funcionaven a còpia de cremar molts diners, era la benzina que feia que poguessin invertir, contractar i pagar salaris. Bàsicament, perquè els marges de benefici són ínfims, el seu negoci es nodria d'ofertes agressives i compres molt petites (per caprici o necessitat, en general, tiquets baixos).
I d'on han tret fins ara els diners? Qui pagava la festa eren els fons de capital risc, que mentre els tipus d'interès eren negatius, feien més honor que mai al seu nom invertint en qualsevol projecte que semblés que donaria beneficis en un futur. Entre gener del 2021 i març del 2022, Getir va aconseguir més de 1.700 milions d'euros en quatre rondes d'inversió, tot i que la companyia va perdre més de 500 milions d'euros, dels quals 21 milions eren només a Espanya.
Ara els mateixos fons d'inversió que van alimentar Getir són els qui li tallen l'aixeta. Sequoia Capital, un dels propietaris, està patint de primera mà dos anys de molt males inversions perquè va arriscar més del que podia.
Una guerra sense guanyadors
Aquestes rondes de finançament alimentaven una valoració empresarial que superava els 10.000 milions d'euros, i que amb el temps s'ha demostrat fictícia. Li va passar a Gorillas i ara li passa a Getir, que totes dues s'han unit en una mateixa empresa valent molt menys del que es projectava per a totes dues.
L'alemanya Gorillas i la turca Getir van portar la seva particular guerra mundial a la capital catalana, però paradoxalment, no hi haurà guanyadors. De fet, totes dues han acabat unides en una única empresa amb un destí fatal. L'únic competidor que quedarà, però que no seguia estrictament el mateix model, serà Glovo, que amb els seus Súper Glovo seguirà operant.
En aquest vídeo del 2021 es pot veure com es preparava una comanda ultraràpida:
Dos minuts per preparar la comanda i vuit per portar-la a casa. Als supermercats fantasma es treballa a porta tancada i a contrarellotge per entregar els productes en només 10 minuts. "Pot ser estrès o adrenalina positiva", diu una responsable https://t.co/07c3sT2Wt6 #Play324 pic.twitter.com/kOIWvwTaqP
324.cat (@324cat) November 10, 2021
- ARXIVAT A:
- Drets laboralsConsumComerç