Els socies de la UE veten una llista de països poc compromesos contra el blanqueig
La cimera entre la Unió Europa i la Lliga Àrab hauria servit als saudites per pressionar els 28. (EFE)

Els socis de la UE veten una llista negra de països sospitosos de ser paradisos fiscals

Els membres de la Unió Europea veten una llista de països poc compromesos contra el blanqueig

La Comissió Europea s'ha trobat l'objecció unànime dels estats membres en el seu intent d'aprovar una llista negra de països sospitosos d'afavorir el blanqueig de capitals. Brussel·les vol segellar les fissures per on entra capital de procedència il·lícita i per això havia assenyalat 19 països i quatre territoris dels Estats Units on, a ulls de la comissió, hi ha evidents deficiències en el control del diner negre i del finançament del terrorisme.

La iniciativa s'ha de sotmetre a la consideració dels Vint-i-vuit dijous vinent en una reunió dels ministres de l'Interior de la Unió Europea, però a hores d'ara els socis comunitaris ja han fet saber la intenció d'oposar-se a la llista. L'argument, tal com apunten fonts del Ministeri d'Economia espanyol, rau en el fet que es considera que la llista negra s'ha fet de manera poc transparent i amb falta de rigor.

Demanen que s'elabori una altra llista per aixecar el bloqueig. Segons fonts comunitàries, si es manté el bloqueig unànime es produiria una situació molt inusual, la de descartar una iniciativa per la via de la majoria qualificada reforçada. Per rebutjar la llista cal el suport del 65% dels estats membres, que equival a 21. En aquest cas, 27 dels 28 socis estan d'acord en el rebuig; falta el vot de Bèlgica, que té el govern en funcions i per aquest motiu no s'hi ha pogut pronunciar.

Pressions dels països llistats

Tot i els arguments que esgrimeixen els socis comunitaris diverses fonts apunten que la decisió de rebutjar la llista va agafar força en acabar la cimera entre la Unió Europea i la Lliga Àrab que s'ha fet aquesta setmana al resort egipci de Sharm al-Sheikh.

Era la primera vegada que es feia una cimera d'aquest tipus i, segons algunes fonts, va ser un fòrum en què països com l'Aràbia Saudita van aprofitar per pressionar els governs dels Vint-i-vuit per treure Riad de la llista. Altres fonts afirmen que els Estats Units també haurien pressionat per treure els seus territoris del llistat.

La relació de països que havia assenyalat la Comissió Europea la formen Panamà, l'Afganistan, Samoa Americana, les Bahames, Botswana, Corea del Nord, Etiòpia, Ghana, Guam, l'Iran, l'Iraq, Líbia, Nigèria, el Pakistan, Puerto Rico, Samoa, l'Aràbia Saudita, Sri Lanka, Síria, Trinitat i Tobago, Tunísia, les Illes Verges i el Iemen.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut