El candidat de l'SPD, Dietmar Woidke, celebra els resultats dels sondejos (Reuters/Fabrizio Bensch)

Els socialdemòcrates guanyen l'extrema dreta per la mínima a Brandenburg, segons els sondejos

La formació del canceller Olaf Scholz s'hauria imposat amb el 32% dels vots, davant del 29% de l'AfD

RedaccióActualitzat

El Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) hauria guanyat les eleccions a l'estat federal alemany de Brandenburg que s'han celebrat aquest diumenge, segons els primers sondejos. Hauria superat per poc la formació d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD), amb qui mantenia un frec a frec, segons les últimes enquestes.

El partit del canceller Olaf Scholz s'hauria imposat amb el 32% dels vots, davant del 29% de l'AfD, segons ha fet pública la televisió alemanya ZDF.

La tercera posició la comparteixen la cristiano-demòcrata CDU i l'Aliança Sahra Wagenknecht (BSW), una formació nova, escissió de l'esquerra populista i que hauria aconseguit un 12% dels vots.

En quarta posició quedarien Els Verds, amb un 5% dels vots, juts per sobre del mínim necessari per aconseguir representació parlamentària.

En la votació d'aquest diumenge al land de Brandenburg ha funcionat el vot tàctic i molta gent ha anat a votar per intentar aturar la victòria de l'extrema dreta. Això ha passat factura a dos partits, a l'Esquerra (Die Linke) i als Electors Lliures (FW), que haurien quedat fora del parlament regional.

Un 74% de l'electorat s'ha mobilitzat en aquestes eleccions regionals, una dada de participació històrica (Reuters/Nadja Wohlleben)

Si el recompte final confirma el que apunten els sondejos a peu d'urna, la situació que deixa és diferent de la de Turíngia i més semblant a la de Saxònia, amb una AfD forta que, tot i no haver guanyat hauria aconseguit augmentar el seu suport electoral en un 6%.

Fa només unes setmanes, l'AfD, havia guanyat les eleccions de l'estat de Turíngia amb el 33% dels vots. També va quedar en segona posició a Saxònia, en una disputa molt ajustada amb el partit cristianodemòcrata, la CDU.

Participació històrica

Una altra dada interessant és la de la participació, que ha estat un rècord històric. El 74% dels votants han acudit a les urnes, una molt bona dada de participació, més de 13 punts per sobre de la que es va registrar en les eleccions de fa cinc anys.  

Aquests comicis eren una prova de foc per al socialdemòcrata Olaf Scholz, un canceller en hores baixes i amb una coalició que fa aigües per la manca d'entesa entre socialdemòcrates, verds i liberals.

 

ARXIVAT A:
Alemanya
Anar al contingut