Les pluges han pujat més al nord l'equador del que és habitual aquest estiu (Raziuddin Farooqi/Pexels)

Així han tenyit de verd zones del Sàhara les inusuals pluges d'estiu: les imatges de satèl·lit

Aquest estiu hi ha zones del Sàhara el doble o fins i tot sis vegades més humides del que haurien de ser en condicions meteorològiques normals, i amb més vegetació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

El verd no és un color que associem als paisatges del Sàhara, més aviat terrosos i secs. Però les darreres imatges captades pels satèl·lits mostren com ha aflorat vegetació a llocs com el Níger i el Txad. Només fa un any, el color verd no s'observava tant al nord de l'equador.

Això és deu a una inusual afluència de pluges i tempestes en èpoques en què no hauria de ploure tant. Tot, per l'efecte de l'escalfament global.

Podeu veure en aquest mapa l'evolució de l'extensió de la vegetació al nord de l'equador:

A principis de setembre, el pas d'un cicló extratropical al Sàhara va provocar fortes precipitacions al nord d'Algèria i al sud del Marroc. Les imatges que n'han captat els satèl·lits de la NASA mostren acumulacions de més de 200 mil·límetres, l'equivalent al que rep la regió en un any.

També s'observen llacs que s'havien assecat omplir-se amb aquestes pluges. Per exemple, el del Parc Nacional Iriqui del Marroc, o el salar Sebkha el Melah, al centre d'Algèria.