Marta Rovira, aquest divendres a la seu d'Esquerra (Europa Press/Kike Rincón)
Marta Rovira, aquest divendres a la seu d'Esquerra (Europa Press/Kike Rincón)

Els reptes contraposats de Rovira: recosir l'independentisme i negociar amb el PSC

L'encara secretària general d'Esquerra prem l'accelerador polític i demana una trobada amb Pedro Sánchez per parlar de finançament

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79

Recosir i refer ponts en el si de l'independentisme, negociar el concert econòmic amb el PSC a canvi de fer Salvador Illa president, reconduir la relació amb Oriol Junqueras per aplacar la crisi interna d'un partit dividit i tancar l'escàndol dels cartells sobre l'Alzheimer amb Pasqual i Ernest Maragall. Aquests són només alguns dels reptes que Marta Rovira té a la seva agenda just acabada d'arribar del seu exili de sis anys i tres mesos.

Una llista dels "things to do" gens fàcil si hi afegim que les bases del partit seran les responsables de refrendar o tombar un hipotètic acord amb el PSC abans que acabi l'estiu, amb la temptació que aquesta votació sigui llegida com la primera volta d'una adhesió o un rebuig a la direcció abans del congrés del 30 de novembre, en què Junqueras té intenció de presentar-se.

El retorn de l'exili de la secretària general d'Esquerra ha revolucionat de forma notable el panorama. No només pel fet de ser inesperat sinó també pel context polític en què torna: amb un partit dividit, havent anunciat que ho deixa i alhora amb la clau per a la investidura.

Rovira i la resta d'exiliats a Suïssa, a Salses el dia de la tornada a Catalunya
Rovira i la resta d'exiliats a Suïssa, a Salses el dia de la tornada a Catalunya (Europa Press/Lorena Sopêna)

Malgrat que la tornada i els actes de retrobament estaven pensats des del punt de vista emotiu i emocional, Rovira no ha deixat passar l'oportunitat de ser el focus i marcar perfil polític des que va travessar la frontera.

I ho fa en dos fronts que podrien semblar contradictoris per a l'independentisme que reclama no pactar amb el PSC (Junts, CUP, ANC): Rovira s'erigeix com la figura que pot recosir el moviment després dels retrets i la desunió dels últims anys i, alhora, com la figura que pilotarà unes negociacions amb el PSC:

"El moviment necessita energia positiva, abandonar les discrepàncies estèrils i tornar a sumar i multiplicar. Em comprometo a fer-ho possible perquè ens entenguem d'una vegada."


Rovira pressiona el PSC amb el concert econòmic i treu la "carta Sánchez"

La sacsejada del tauler en només una setmana és evident. Salvador Illa, que no ha mencionat si es trobarà amb la secretària general d'Esquerra, donat que són els dos màxims dirigents dels partits que negocien, ha expressat públicament que "el retorn de Marta Rovira és una bona notícia". I el fet que aquesta setmana es reprenguin les negociacions des de Catalunya ajuda a suavitzar la situació.

Fins ara, Marta Rovira ha mantingut contactes amb Lluïsa Moret, del PSC, amb qui no es coneixien d'abans, i és ella qui es va traslladar a Ginebra fa un mes per iniciar les negociacions amb els republicans.

Rovira i altres dirigents d'Esquerra arribant divendres a la seu dels republicans al carrer Calàbria
Rovira i altres dirigents d'Esquerra arribant divendres a la seu dels republicans al carrer Calàbria (Europa Press/Kike Rincón)

Ara, però, conscient que el rellotge corre, Rovira pressiona els socialistes i insisteix a deixar clar que el concert econòmic o alguna fórmula que s'hi assembli és l'única cosa que servirà per donar suport a una investidura. Diu que les negociacions amb el PSC avancen però alhora no deixa de reivindicar què significa per a l'independentisme guanyar espais de sobirania:

"Cal preparar-se, cal guanyar espais de sobirania. Com? Per exemple amb el concert econòmic, perquè estiguem més preparats per quan puguem avançar i fer un referèndum."

Per parlar de finançament, Esquerra sap que la clau de la caixa és a Madrid, i és per això que Rovira reclama una trobada al més alt nivell amb Pedro Sánchez en una entrevista a Nació Digital.

Tot plegat, mentre els socialistes lloen la normalització de la política institucional i social a Catalunya i emplacen Esquerra i els Comuns a configurar un govern de majoria progressista.

A Jéssica Albiach ja fa temps que li sona bé aquesta música, però hi falten els republicans, a qui, mentre tothom entén que se'ls ha de donar temps per surfejar la crisi interna que pateixen, també se'ls pressiona perquè prenguin una decisió i accelerin les negociacions, advertint que la repetició electoral seria el pitjor dels escenaris.

Amb tot, aquest diumenge el consell nacional del PSC donava carta blanca a l'executiva del partit per negociar els termes de la investidura, un hipotètic acord que els socialistes no sotmetran a la militància.


Fer pinya i reconduir el partit

L'abraçada fugaç d'Oriol Junqueras i Marta Rovira a Cantallops era la imatge més buscada després dels retrets creuats de les últimes setmanes arran dels cartells de l'Alzeihmer de Maragall i una suposada estructura B que maniobrava al marge del partit i de Junqueras.

Marta Rovira i Oriol Junqueras, a Cantallops el dia de la tornada de la secretària general d'Esquerra
Marta Rovira i Oriol Junqueras, a Cantallops el dia de la tornada de la secretària general d'Esquerra (Europa Press/Glòria Sánchez)

Junqueras, de vacances a Itàlia amb la família, va interrompre el viatge per retrobar-se amb la secretària general. Una imatge pensada que s'havia de llegir en clau interna per donar un missatge a la militància de recomposició, com apuntava Rovira:

''Vam fer pinya quan van detenir Oriol Junqueras, va ser dur. I ens vam equivocar, però ens hem de saber perdonar perquè vam saber fer pinya i aquesta pinya ens ha portat a l'èxit.''

Mentre Oriol Junqueras fa campanya pel territori per trobar suports de cara a una nova presidència del partit, Marta Rovira vol reconduir el partit i mirar de superar les batalles internes:

"En aquest partit no hi haurà crisi si nosaltres no ho volem i no hi serà! Hem de tenir prioritats clares, el projecte, ERC. I no hem de patir tant. Però hem de renovar el projecte, modernitzar-lo."

Comença doncs una setmana en què es veurà si Marta Rovira és capaç de tancar la quadratura del cercle i fer compatible allò que a primera vista no ho sembla.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaERCInvestiduraMarta Rovira
Anar al contingut