Si no plou, el Canal d'Urgell es tancarà per als conreus i només s'obrirà per abastir la població (ACN/Oriol Bosch)

Els regants del Canal d'Urgell demanen la zona catastròfica i alerten d'un possible tancament

La Comunitat de Regants ha demanat als pagesos que no plantin cereals d'estiu perquè no hi ha aigua suficient per fer-los créixer

Reunió de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell d'aquest dimecres, a Mollerussa, profundament marcada per la sequera.

Han decidit demanar a la Generalitat que declari l'àrea que abasta el canal zona catastròfica per la falta d'aigua. Una decisió que es traslladarà al govern si finalment ho aprova el ple de la comunitat en una reunió prevista el 20 d'abril.

També han alertat que, si no plou, el canal haurà de tancar a finals de maig i obrir només una setmana per garantir l'abastiment de la població i la supervivència dels arbres.

La Comunitat de Regants demana que sigui declarada zona catastròfica (ACN/Oriol Bosch)

Les reserves útils als embassaments d'Oliana i Rialb, que alimenten el canal, són només de 42 hectòmetres cúbics i les aportacions al mateix canal són les més baixes dels darrers 70 anys.


Noves mesures per als regants

Davant d'aquesta situació s'ha decidit rebaixar novament la dotació al canal: passarà dels 27 metres cúbics als 23, una mesura que agreuja encara més la reducció del 40% que es va fer a l'inici de la campanya. 

Les mesures busquen allargar la disponibilitat d'aigua per regar, i salvar el cereal d'hivern que s'hauria de segar al juny, quan ja es va retardar fins a un mes l'inici de la campanya de reg.

En aquest sentit, el president dels regants, Amadeu Ros, ha demanat que no es planti cereal d'estiu, com el panís, perquè no hi ha aigua suficient per garantir el seu creixement.

La impossibilitat de cultivar provocarà pèrdues milionàries, per això els regants ja han demanat indemnitzacions a la Generalitat i al govern espanyol.

"A la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre saben el que estem patint i el que podem arribar a patir", considera Ros, que s'ha mostrat convençut que seran un aval per rebre les indemnitzacions.
 

Una infraestructura clau

El Canal d'Urgell és la infraestructura de regadiu que nodreix més hectàrees del país. Són unes 70.000 hectàrees situades entre les comarques del Pla d'Urgell, la Noguera, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià.

A més a més d'aportar aigua per al regadiu, dona servei a una població d'uns 77.000 habitants i també a les indústries i a la ramaderia d'aquestes comarques.

 

Anar al contingut