Els promotors de la Renda Garantida denuncien que la prestació no arriba a tothom

La Generalitat assegura que al 2020, quan acabi el desplegament de la llei, l'ajuda arribarà als beneficiaris que els correspongui

Marta CatafalActualitzat

Els promotors de la renda garantida i les entitats del tercer sector denuncien que aquesta prestació -d'uns 600 euros mensuals- no arriba a tothom qui la necessita.

Fins i tot, diuen, té menys beneficiaris que l'ajuda que va substituir el setembre del 2017 -la coneguda com a renda mínima d'inserció

Segons els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), fa gairebé dos anys hi havia unes 68.000  persones cobrant la renda mínima, mentre que, actualment, percebrien aquests diners gairebé 4.000 persones menys, uns 64.100 beneficiaris.

Unes dades que difereixen molt de les de la Generalitat. Segons el Departament d'Afers Socials, la renda garantida la reben unes 120.000 persones.

 

 

Un altre aspecte en que les xifres no es corresponen és en el nombre de denegacions de la prestació.

La Generalitat assegura que només es deneguen un 54% de les sol·licituds, mentre que els promotors situen aquesta dada en el 84%.

A més a més, asseguren que es posen moltes traves burocràtiques per accedir-hi.

Francisco Sanfeliu fa 26 que viu a Catalunya. Ha treballat sempre en el món de l'hostaleria, però fa quatre anys que es va quedar a l'atur i va perdre casa seva. Menja les sobres que aconsegueix al mercat en un solar enmig de la ciutat i dorm allà on pot.

 

 

Va demanar la renda garantida, però se li va denegar per no complir el requisit d'haver estat empadronat els últims dos anys a Catalunya, tot i haver-hi viscut.

"El primer dia que me llego el papel denegado, - diu- llorar no, lo siguiente, se te cae el mundo. No me acuerdo si me iban a dar entorno a los 600 euros. Pues con 600 euros, era un año de tener la vida solucionada"

Xavier Motis no troba feina. Viu en un pis del seu pare. Tot i assegurar que no té recursos, li han negat la prestació. Li atribueixen uns ingressos que ell nega. S'ha assessorat amb l'entitat promotora de la renda garantida i ha interposat un recurs.


"Indignació, ràbia, impotència. Tot aquest procés que passa per dintre. Hi ha dies durs -explica- i suposo que per altra gent bastant més durs que per mi"

En opinió de Diosdado Toledano, de la comissió promotora Renda Garantida de Ciutadania, la llei no s'està complint.

"Que no se cumpla es motivo de mucha indignación, sobre todo pensando en la gente. En gente que con este derecho podría tener otra vida, no de maravilla, pero un primer paso para superar esta situación tan dificil de pobreza severa."

Les entitats socials critiquen la complexitat i la lentitud dels tràmits. Tal com explica Francina Alsina, presidenta Taula Tercer Sector.

"Nosaltres ens hem ofert a estar al costat de l'administració, fer acompanyament a totes aquestes persones a l'hora de fer tots els tràmits."

 

La Generalitat admet dificultats, però recorda que queden dos anys pel total desplegament de la norma.  Aleshores, més persones es podran beneficiar de la renda garantida, segons Josep Vidal, director general d'Economia Social de la Generalitat.

"Amb el desplegament anirem donant cada cop millor resposta a aquesta necessitat de millora procedimental, de coordinació amb el món local, amb l'establiment de les taules territorials de treball conjunt, entre el SOC, serveis socials, el propi departament i les entitats del tercer sector i els sindicats. Això també ha d'ajudar a fer-ho tot més fàcil"

Per Francina Alsina, en canvi,  "s'està treballant de manera molt lenta". Fa falta un reglament per poder-ho desplegar per tot el territori.

"No se puede -afirma Francisco Sanfeliz- vivir de la caridad siempre. No es un problema de cuatro vividores, sinó que no se puede vivir en la calle".

A Catalunya, el 20% de la població està en risc de pobresa. Una taxa que arriba fins al 28% en el cas dels infants.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralPobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut