El govern Sánchez ja té els suports per tirar endavant la primera votació (EFE/Mariscal)

Montero diu que els pressupostos són "un antídot contra la desigualtat" en temps de crisi

El ple de la cambra baixa votarà les esmenes a la totalitat als comptes públics, que tot apunta que es rebutjaran

Actualitzat

Els pressupostos del govern espanyol ja són al Congrés per començar la seva tramitació parlamentària. Primer de tot es votaran les esmenes a la totalitat i en principi es rebutjaran perquè, per a aquesta votació, Pedro Sánchez ja té lligats els suports necessaris, entre els quals el d'Esquerra.

Per això, la ministra d'Hisenda ha presentat els números amb la tranquil·litat de tenir els suports garantits. María Jesús Montero ha retret a PP, Vox, Cs, Junts, CUP, Foro Asturias i els exdiputats d'UPN que hagin presentat les set esmenes als comptes.

Ha assegurat que "allargarà la mà a tothom" per negociar-los. A més, ha dit que les reformes que està impulsant el govern de Sánchez permetran a Espanya liderar el creixement a l'Eurozona i ha defensat la pujada de les pensions.

Ha assenyalat que els nous comptes "són un antídot contra la desigualtat, la pobresa i la desesperança". "Els països que compten amb una classe mitjana forta són menys desiguals i més pròspers", ha afegit. 

El llapis USB que conté els project de Pressupostos Generals de l'Estat
El llapis USB que conté el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (Europa Press/Eduardo Parra)

Crítiques del PP

La portaveu del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha fet una intervenció dura al Congrés. Diu que són uns pressupostos al servei de Pedro Sánchez, i que tan sols serviran perquè segueixi a la Moncloa.

Gamarra diu que "hipotequen el futur d'Espanya" i que "asfixiaran les famílies" per satisfer les demandes, entre d'altres, de l'independentisme:

"Aquests comptes afegiran més inflació, deute i inestabilitat i ens aboquen a la recessió. El que fa falta és una política econòmica diferent, sens dubte, i un govern diferent, naturalment". 

Gamarra considera que els nous pressupostos "asfixiaran les famílies"(EFE/Javier Lizón)

La ministra Montero, ha respost al PP que la seva esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat de 2023 demostra "un problema d'impotència" i "d'indolència total".

"Han perdut la brúixola econòmica". La titular d'Hisenda ha assegurat que "la hipoteca més gran" per a Espanya és "un govern del PP".
 

Reaccions als passadissos

Als passadissos del Congrés s'han pogut captar moltes reaccions. Així, des d'Esquerra, Gabriel Rufián ha evitat pronunciar-se sobre la reforma del delicte de sedició i ha recomanat al PSOE que "parli menys" sobre les negociacions dels pressupostos.

Per part de Junts, Míriam Nogueras assegura que la seva esmena a la totalitat va contra uns pressupostos "que no s'acaben pagant mai a Catalunya" i ha recordat que els comptes de l'Estat no tenen cap mecanisme de control.

Mentrestant, la diputada de la CUP Mireia Vehí, ha refermat l'esmena a la totalitat del seu grup afirmant que "no té sentit donar suport a aquest govern si els diners no arriben, ens espien, i la meitat del que recapten amb l'impost als rics s'ho gasten en armes".

En roda de premsa, el president d'Unides Podem, Jaume Asens, ha assegurat que els pressupostos i la intervenció de la ministra d'Hisenda són "la prova de la bona salut del govern de coalició".

Per la seva banda, el PP ha acusat Sánchez de vendre "el futur dels espanyols" a canvi del suport d'ERC als pressupostos. Cuca Gamarra ha exigit al president espanyol que faci públiques les negociacions amb els republicans.

Seran arguments que possiblement repetirà aquesta tarda, quan intervenen els grups.

També en declaracions als passadissos del congrés, la ministra María Jesús Montero, ha insistit que els beneficis obtinguts per les grans entitats financeres i energètiques "legitimen" la decisió del govern d'aprovar nous impostos contra la crisi energètica.

La ministra d'Hisenda defensant els pressupostos del seu govern al Congrés
La ministra d'Hisenda ha defensat els pressupostos del seu govern (Europa Press/Eduardo Parra)

Montero ha dit que "només s'entén el rebuig "als pressupostos pel "desgast" a què l'oposició vol sotmetre el govern espanyol. 

Superat el primer examen, l'executiu haurà de continuar les negociacions amb els socis parlamentaris habituals per mantenir els suports de cara a la votació definitiva dels pressupostos prevista per a finals d'any.
 

Els arguments dels grups que rebutgen els comptes

Entre els grups que han presentat una esmena a la totalitat n'hi ha dos de catalans. Junts critica el PSOE per no complir amb els compromisos i la CUP considera que els comptes no avancen en un millor repartiment de la riquesa.

El PP demana la retirada de la proposta de pressupostos perquè considera que ha estat desautoritzada per diversos organismes estatals i internacionals.

Una crítica comuna fa referència als dubtes del Banc d'Espanya i l'Airef sobre les previsions de creixement per a l'any que ve i per no incloure als comptes la probable pròrroga de mesures contra la crisi de preus, que sí que es contempla al Pla Pressupostari enviat a la Comissió Europea.

La diputada de Junts a la cambra baixa, Míriam Nogueras
La diputada de Junts a la cambra baixa, Míriam Nogueras (Europa Press/Eduardo Parra)


Continuen les negociacions amb els socis

Els principals socis del govern de coalició --Esquerra Republicana, el PNB i Bildu-- no han vetat els comptes. Tampoc, però, hi han garantit el suport. Per tant, continuen les negociacions. Els socis de legislatura, com també el PDeCAT, no descarten votar en contra dels pressupostos quan arribi el moment de decidir-ne l'aprovació o no.

Durant les últimes hores, Esquerra ha rebaixat la pressió als socialistes deslligant els comptes de la reforma del delicte de sedició. Tanmateix, els republicans asseguren que estan "lluny" de poder aprovar els pressupostos, en els quals veuen un "ampli marge de millora.

El PDeCAT, per la seva banda, ha explicat que tombar la tramitació dels pressupostos ara, en plenes negociacions, "no és l'actitud més responsable".

El PNB va arribar a un acord amb el govern espanyol per renovar l'anomenada quota autonòmica amb el País Basc "en els mateixos termes i paràmetres" que va acordar amb l'executiu de Mariano Rajoy l'any 2017. El portaveu parlamentari nacionalista, Aitor Esteban, ha afirmat que la negociació continua "oberta".

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, i el d'Esquerra, Gabriel Rufián, parlen al Congrés
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, i el d'Esquerra, Gabriel Rufián, parlen al Congrés (EFE/Mariscal)

Pel que fa a Bildu, ha avisat l'executiu de Pedro Sánchez que "no ha de donar per fet cap escenari" i no descarta votar a favor de les esmenes a la totalitat aquest dijous. L'esquerra independentista basca insta el govern espanyol a assumir "que les forces sobiranistes d'esquerra que componen la majoria plurinacional i progressista són imprescindibles".

Tant Més País-Equo, com Compromís, ja han anunciat que votaran a favor dels comptes en la primera votació.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatCongrés dels Diputats
Anar al contingut