Una dona, davant de l'aparador d'una immobiliària
Els preus dels habitages nous són els que més pugen (ACN/Laura Rodríguez)

Els pisos s'encareixen un 5,6% en un any, l'increment més fort des de mitjans del 2022

Els habitatges nous són els que més pugen, un 9%, en un context en què la firma de noves hipoteques cau un 19%

Els preus de l'habitatge van créixer el primer trimestre als nivells de l'estiu del 2022. A Catalunya els preus han pujat de mitjana un 5,6% respecte al mateix període de l'any passat, segons l'índex de preus de l'habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), publicat aquest dijous. És l'increment interanual més fort des de mitjans del 2022. 

Els preus s'han enfilat especialment en el cas de l'habitatge nou, que en el cas de Catalunya arriba al 9,1%, és a dir, 1,2 punts més que el quart trimestre, mentre que els de segona mà van augmentar un 5,2%, 2,2 punts més que entre octubre i desembre.

Tot plegat en un context en què les hipoteques continuen baixant, i per exemple al mes de març van caure un 19%.
 

Increment encara més gran a Espanya

En el conjunt de l'Estat, l'increment ha estat superior. A Espanya puja un 6,3% respecte a l'any passat, 2,1 punts més en el primer trimestre del 2024.

El preu de l'habitatge nou ha pujat un 10,1% a Espanya, 2,6 punts més que el trimestre anterior, i el de segona mà creix un 5,7%, més de dos punts per sobre de la pujada registrada el trimestre anterior.

Per comunitats, les que van presentar una variació positiva més elevada van ser Andalusia, amb un 7,9%; seguida de Navarra i La Rioja, amb un 7,6% i un 7,1%, respectivament. Per contra, les que van presentar un creixement més moderat van ser Castella-la Manxa, amb un 4,9%; seguida d'Astúries i Galícia, totes dues amb un 5,1%.

Quaranta trimestres de pujades

Aquest nou increment es produeix després que el preu de l'habitatge moderés la pujada durant el 2023 al 4%, i sumés una dècada de creixements. Un exercici que es va veure marcat per les pujades successives dels tipus d'interès, que van reduir les compravendes i la concessió d'hipoteques --que a Catalunya van caure un 19% al març--, però no van fer baixar els preus, que van continuar creixent tot i que més moderadament.

De fet, el preu de l'habitatge ha pujat de forma ininterrompuda des del segon trimestre del 2014. Un camí alcista que es va reprendre el segon trimestre del 2008, després de sis anys a la baixa, amb la punxada de la bombolla immobiliària.

Tot i això, des d'aquests anys el preu de l'habitatge no ha tornat a créixer en dos dígits, com va fer el 2017, quan va arribar a pujar un 13% el primer trimestre, la pujada més pronunciada de la sèrie històrica. D'altra banda, el mínim històric es va registrar en el tercer trimestre del 2012, quan els preus es van abaratir un 15,2%.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatgeHipotequesConsum
Anar al contingut