Els pagesos alerten que les glaçades poden ser "catastròfiques" per a la collita

Aquesta matinada s'ha arribat a temperatures d'entre 3 i 6 graus sota zero que han obligat els agricultors a adoptar mesures antigelada a zones com el Segrià

RedaccióActualitzat

Molt fred i glaçades generalitzades a l'interior del país. Unes glaçades que, en aquest moment de la primavera, es converteixen en un problema per als conreus d'arbres fruiters. A la plana de Lleida s'han registrat temperatures d'entre 3 i 6 graus sota zero aquesta matinada.

El termòmetre marcava 4 graus sota zero a primera hora a Benavent de Segrià (CCMA/Abraham Orriols)

Els pagesos estan convençuts que aquestes glaçades deuen haver fet malbé part de la collita, tot i que consideren que encara és d'hora per avaluar-ne l'afectació. Caldrà esperar uns dies, com a mínim fins que passi l'onada de fred, per comprovar els danys, que dependran també del tipus de fruit i de la fase de creixement en què es troba. La fruita més afectada per la gelada ha estat la de pinyol, perquè els arbres ja fa setmanes que han florit.

El president de l'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida, Pere Roqué, ha assegurat que la caiguda de la producció afectarà "una extensió molt gran" del territori. Segons Roqué, les pèrdues seran "importants", i això farà que a l'estiu es requereixi menys mà d'obra a la campanya de la fruita.


Mesures anitgelada

Per mirar de reduir l'afectació de les glaçades, es posen en funcionament els aspersors dels camps. L'aigua crea una capa de gel que es manté a zero graus, de manera que protegeix el fruit.

 

La capa de gel manté els fruits a zero graus
La capa de gel manté els fruits a zero graus (CCMA/Abraham Orriols)

Una altra de les tècniques que utilitzen per intentar contrarestar els efectes de les glaçades és la crema de parafina. Això crea un capa de fum que cobreix el camp, i manté l'ambient una mica més càlid. 

Cremen parafina per contrarestar les glaçades (CCMA)

Però aquestes tècniques no són 100% efectives i només permeten salvar una part de la producció.


Pendents de les properes nits

Els pagesos temem que les glaçades es repeteixin i parlen de "situació catastròfica" si els termòmetres tornen a baixar sota zero aquesta nit. Els arbres i els fruits no poden suportar tantes hores seguides de fred, i el que s'hagi pogut salvar avui podria quedar totalment glaçat si aquesta nit torna a gelar.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut