Els observadors acusen Marchena de sobreactuar i en qüestionen la imparcialitat

International Trial Watch: "El president pot perdre la seva neutralitat o 'l'aparença d'imparcialitat necessària' i passar a constituir-se en protagonista del debat jurídic
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Els observadors del judici del procés, agrupats en l'International Trial Watch, han acusat el president del tribunal, Manuel Marchena, de sobreactuar quan no permet desplegar l'activitat de descàrrec i ridiculitzant la improcedència de les pretensions, la qual cosa, afirma, "podria constituir un motiu no només d'excés d'autoritat, sinó també una dada objectiva que posés en perill el dret a un jutge imparcial".

També denuncien com a falta greu d'un jutge l'excés o l'abús d'autoritat o falta greu de consideració, entre d'altres, respecte dels ciutadans i dels advocats de la defensa i qüestiona la imparcialitat del magistrat.

"És motiu de preocupació el tracte que el president de la Sala dispensa en ocasions als advocats de les defenses i també a algun ciutadà. La sobreactuació del president quan no permet desplegar l'activitat de descàrrec, tot recalcant, subratllant i, en ocasions, ridiculitzant la improcedència de les pretensions, podria constituir un motiu no només d'excés d'autoritat, en el sentit de la LOPJ, sinó també una dada objectiva que posés en perill el dret a un jutge imparcial".

En aquest sentit, ho exemplifiquen quan Marchena va retreure a l'advocat Benet Salellas d'insultar el tribunal que ell presideix, durant l'interrogatori del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Enoch Albertí, que va formar part del consell assessor que va elaborar el Llibre Blanc de la Transició Nacional.

Davant tot plegat, afegeix:

"El president pot perdre la seva neutralitat o 'l'aparença d'imparcialitat necessària' i passar a constituir-se en protagonista del debat jurídic, els titulars del qual en són exclusivament les acusacions i les defenses".

International Trial Watch continua denunciant "una manca de proporcionalitat entre les proves fins ara aportades i els càrrecs que persegueix l'acusació", els presos independentistes estan acusats de rebel·lió i sedició.

"Continua observant-se una manca de proporcionalitat entre les proves fins ara aportades i els càrrecs que persegueix l'acusació, amb delictes tan greus com rebel·lió i/o sedició. Persisteix, per tant, la preocupació respecte de com segueixen tractant-se certs fets que poden ser expressió de l'exercici de drets fonamentals, com el de reunió o manifestació, la llibertat d'expressió, així com la criminalització d'aspectes ideològics".

 

Pels observadors, la presó dels polítics independentistes és "més insostenible".

"Cada vegada és més insostenible el manteniment d'una pena anticipada en clara contradicció amb el caràcter excepcional de la mateixa i, en tot cas, a les recomanacions i mesures del Consell d'Europa sobre l'aplicació restrictiva de la presó preventiva".

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut