Mariners recuperen material del globus espia abatut el 4 de febrer (Reuters)
Mariners recuperen material del globus espia abatut el 4 de febrer (Reuters)

Els objectes voladors abatuts pels EUA eren "totalment benignes", segons la Casa Blanca

En total, s'han abatut quatre objectes, un d'ells, un globus espia xinès que sobrevolava territori dels Estats Units

RedaccióActualitzat

Els tres objectes voladors no identificats al cel dels Estats Units i del Canadà abatuts en els últims dies no tenien cap relació amb l'espionatge xinès.

Al contrari del globus que es va fer caure a Alaska, en aquests tres casos es tractaria d'objectes vinculats "amb intencions comercials o totalment benignes", segons ha dit en una roda de premsa el portaveu de la seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby.

"Per ara, i aviso que és només per ara, no hem vist indicis o res que apunti a la possibilitat específica que aquests tres objectes siguin part del programa d'espionatge de la República Popular de la Xina o que hagin estat implicats en algun tipus de recol·lecció d'intel·ligència". 

Així i tot, encara no s'han recuperat les restes d'aquests artefactes i cap empresa, organització o govern les ha reclamat. 

En total, hi ha quatre objectes abatuts: un d'ells, un globus espia destruït el 4 de febrer, d'origen xinès, que sobrevolava territori dels Estats Units des de feia dies.

El presumpte globus xinès, en caiguda lliure al mar de Carolina del Sud, després de ser abatut (REUTERS/Randall Hill)

Els EUA faran "tot el que puguin" per recuperar les restes

Aquest dimecres, el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, ha assegurat que Washington farà "tot el que pugui" per recuperar les restes dels objectes voladors que s'han abatut els últims dies.

"En termes de si les restes són o no importants, són absolutament importants, i farem tot el que puguem per recuperar-les, si és possible."

En una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa de l'OTAN a Brussel·les, Austin ha afegit que les restes "ajudaran a saber molt més sobre què són aquests objectes".

El secretari de Defensa ha afegit que estan treballant amb la NASA, l'Administració Federal d'Aviació i l'FBI, entre altres agències, per saber més sobre aquests objectes voladors.

Austin no té constància que en les darreres 48 hores s'hagin detectat més objectes voladors, a més dels quatre que s'han abatut l'última setmana.

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin
El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin (EFE / Olivier Hoslet)

Un globus xinès i tres objectes voladors més abatuts

Fa dues setmanes, els Estats Units van detectar un globus xinès que sobrevolava el país. El globus va generar una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín, amb els Estats Units assegurant que era un globus espia i la Xina negant cap relació amb l'espionatge.

Al cap de tres dies, dos avions de combat F-22 van abatre el globus amb un míssil, a sis milles nàutiques davant les costes de Carolina del Sud.

El cap de setmana passat van aparèixer altres objectes voladors, tant als Estats Units com al Canadà, que Washington ha abatut. Primer, divendres, va ser un objecte que sobrevolava Alaska a una altura d'uns 40.000 peus, uns 12.000 metres.

L'endemà, el Canadà va alertar d'un altre objecte volador no identificat que es va destruir en una operació conjunta entre les forces aèries canadenques i estatunidenques.

Finalment, diumenge es va abatre un quart objecte volador, aquest al damunt del llac Huron, a l'estat de Michigan.

La poca claredat en les explicacions oficials ha desencadenat tota mena de teories i especulacions que no han parat de créixer.

 

 

Anar al contingut