Nanos centenaris de Montblanc
Imatge d'alguns dels Nanos centenaris que són ara al Taller Avall de Reus (Ajuntament de Montblanc)

Els Nanos de Montblanc, segrestats? Guerra oberta entre l'alcalde i un taller de Reus

Oriol Pallissó, alcalde de Montblanc, acusa el taller d'un "crim contra el patrimoni" municipal, mentre que el restaurador exigeix els diners que li deuen per la restauració fins al moment de la rescissió del contracte

Actualitzat

Montblanc celebra aquest any el 160è aniversari dels emblemàtics Nanos centenaris, tota una efemèride que s'ha vist alterada per un fet inèdit: el seu presumpte segrest en un taller de Reus. L'alcalde ha anunciat que utilitzarà tots els recursos legals disponibles per recuperar-los, mentre que el restaurador nega les acusacions.

L'objecte de la disputa són els Nanos centenaris vells, que van ballar fins al 1981 a les festes populars de Montblanc, i que des d'aleshores van ser substituïts per unes rèpliques. Els originals, tot un símbol a l'imaginari festiu dels montblanquins, eren en dependències municipals fins que van ser enviats a Reus per reparar-los de l'estat de degradació en què es trobaven.

En un comunicat d'urgència, l'Ajuntament de Montblanc ha denunciat que els seus Nanos centenaris estan captius al Taller Avall de Reus, a qui s'havia encarregat la restauració. El contracte es va adjudicar el març del 2023, però amb els mesos va derivar en un enfrontament entre les parts, i ara el consistori diu que la persona que els havia de rehabilitar es nega a tornar-los.

Dos dels Nanos centenaris que es van enviar al Taller Avall de Reus per fer-ne la rehabilitació (Ajuntament de Montblanc)


Cronologia dels fets

La història es remunta a l'1 de març del 2023. Aquell dia, el consistori va adjudicar un contracte menor de serveis de conservació i restauració dels Nanos de Montblanc per un import de 15.000 euros més IVA a l'Aleix Álvarez Vall del ja esmentat Taller Avall de Reus.

Només quatre mesos més tard, el 3 de juliol, la junta de govern local va acordar --diu que de mutu acord-- la resolució del contracte. Segons l'Ajuntament, perquè havia detectat que els treballs de restauració no havien començat, i que això els impediria rebre la subvenció corresponent per part de la Diputació de Tarragona. Començava així un enfrontament sonat que encara dura.

El 24 de juliol del 2023 va arribar la resposta del Taller Avall de Reus, que va recórrer la decisió al·legant que les feines de restauració sí que estaven en marxa. Un recurs que finalment va ser desestimat, per part de la junta de govern local, el 13 de maig passat. La decisió va ser notificada el 4 de juny, i es va fixar el 13 de juny al migdia per fer-ne la recollida.

Quan va arribar el dia, l'alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, i el secretari municipal es van presentar a les instal·lacions del taller de Reus amb la intenció d'endur-se els Nanos. Però es van trobar la porta tancada, i ni l'Aleix Álvarez ni ningú no els van agafar el telèfon. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament està ara a l'espera d'una autorització judicial per entrar a les instal·lacions i retornar els Nanos a la capital de la Conca de Barberà.


L'alcalde: "És inadmissible, aquesta situació no quedarà impune"

En un missatge adreçat als veïns, l'alcalde ha expressat la seva "profunda indignació" pel que ha definit com un "acte de segrest cultural" i un "crim contra el patrimoni", i s'ha compromès a retornar els Nanos a Montblanc perquè siguin part de l'exposició commemorativa del seu 160è aniversari.

"Com a alcalde de Montblanc, vull expressar la meva profunda indignació per aquest acte de segrest cultural. Els Nanos són peces centenàries, un testimoni viu de la nostra història i identitat, i el seu segrest és un crim contra el patrimoni de tots els montblanquins i montblanquines. És inadmissible que una persona que es proclama defensor de la cultura i la imatgeria festiva actuï de manera tan deshonesta i contrària als valors que diu defensar. No només ha faltat a la seva paraula, sinó que ha traït la confiança de tot un poble.

Des de l'Ajuntament de Montblanc, no escatimarem esforços per recuperar aquestes joies culturals i garantir que els Nanos centenaris siguin part de l'exposició commemorativa del seu 160è aniversari. Aquesta situació no quedarà impune, i utilitzarem tots els recursos legals disponibles per tornar a posar els Nanos al lloc d'honor que els correspon."


El restaurador acusa l'alcalde i exigeix els diners que li deuen

Davant de les acusacions de l'alcalde de Montblanc, el restaurador Aleix Álvarez s'ha vist obligat a defensar-se amb un nou comunicat on retreu "les falsedats" de Pallissó, de qui diu que "manipula les emocions" dels veïns, que relaciona amb suposades discrepàncies polítiques dins del mateix Ajuntament.

"És lamentable que una màxima autoritat municipal avali, en raó del seu càrrec, falsedats sobre qualsevol entitat, especialment manipulant les emocions dels seus convilatans envers un patrimoni tan estimat com són els Nanos centenaris. Aquestes manifestacions, sovint determinades per discrepàncies polítiques dins les mateixes institucions, només perjudiquen la convivència d'un poble de llarga trajectòria cultural com és Montblanc."

A més, Álvarez ha defensat la seva feina i ha recordat que el mes de febrer passat va ser guardonat amb el Premi Nacional d'Artesania, un reconeixement a la seva trajectòria. El restaurador reusenc també ha advertit que les acusacions contra ell per part de l'Ajuntament són "un delicte punible". És per això que demana una rectificació pública immediata, o anirà als tribunals. Tampoc no renuncia a cobrar la totalitat dels diners que havia d'ingressar per contracte, dels quals assegura que encara hi ha quantitats pendents, i demana un acord davant notari per a l'entrega dels Nanos.

"Vull destacar que emetre judicis sobre la meva persona i la meva trajectòria professional, àmpliament coneguda malgrat la meva joventut i avalada pel Premi Nacional d'Artesania lliurat pel president de la Generalitat, constitueix un delicte punible. No penso renunciar al meu dret a ser rescabalat per via penal si no es fa una rectificació pública immediata, acompanyada del cobrament de les quantitats pendents i de l'entrega dels Nanos restaurats en el termini que s'acordi davant notari.

Expresso públicament el meu malestar i el del meu equip per aquesta manera de fer tan barroera de l'actual alcalde de Montblanc, que no es correspon amb l'esperit de noblesa de la gent del Camp de Tarragona i de la Conca."

Sobre la versió de l'Ajuntament, Álvarez assenyala que l'adjudicació del contracte la va fer l'equip de govern anterior, complint amb tots els requisits, i denuncia que és fals que el contracte fos rescindit de mutu acord o que els treballs de restauració dels Nanos centenaris no haguessin començat.

Aleix Álvarez, al seu taller de Reus en una imatge d'arxiu (ACN)

També desmunta les explicacions del govern municipal sobre les subvencions. "Els tècnics de l'Ajuntament de Montblanc, amb assessorament de la Diputació de Tarragona, van indicar que trametéssim factura dels treballs efectuats perquè ells poguessin percebre la part proporcional de la subvenció fins a la data de rescissió", exposa. Però diu que, quan el Taller Avall de Reus va emetre la factura, l'Ajuntament va refusar registrar-la.

Així mateix, lamenta que la junta de govern local desestimés el seu recurs, i assegura que el representant legal de l'empresa va enviar sis escrits, entre els dies 24 de juliol del 2023 i 6 de maig del 2024, que demostren la bona voluntat del Taller Avall per solucionar l'assumpte.

Després de respondre, una per una, a totes les acusacions de l'alcalde, Álvarez ha adreçat un missatge conciliador als montblanquins. El restaurador ha explicat que no té intenció de quedar-se els Nanos centenaris, i ha anunciat així quan els tornarà:

"Els Nanos centenaris estan a disposició del poble de Montblanc, l'únic i legítim propietari, i seran entregats en el moment en què es faci efectiu el corresponent deute que té l'Ajuntament amb nosaltres."

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut