Els Mossos presenten un pla per treure els nois migrants dels carrers

La policia diu que són un col·lectiu vulnerable que pot acabar delinquint, i algunes entitats socials creuen que donar les dades, tal com ho fan els Mossos, va en contra dels drets dels infants
Ferran Moreno / Xavi Rosiñol Actualitzat
TEMA:
Menors

Vuit de cada deu nois que arriben sols a Catalunya s'acaben integrant al sistema d'acollida. Però, als Mossos, els preocupen els altres dos, els que acaben cometent petits delictes. Diuen que són sobretot nois que s'escapen dels centres o que, als 18 anys, es queden al carrer. 
No representen cap gran problema de seguretat: de totes les persones que van detenir els Mossos l'any passat a Catalunya, tot just un 2% són menors estrangers, i gairebé sempre va ser per delictes menors, com furts.

Els Mossos diuen que els joves migrants són un col·lectiu vulnerable que pot acabar delinquint. En canvi, algunes entitats socials, com l'associació Noves Vies i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, creuen que donar les dades com les dona la policia va en contra dels drets dels menors. Ho explia Albert Parés, president de Noves Vies:

"De manera claríssima, això és una vulneració dels drets dels infants. Un menor és menor, indistintament d'on hagi nascut. No podem dir que cometen delictes en funció de la nacionalitat, perquè això ratlla el racisme i la xenofòbia".

Lluís Vila, vicepresident del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, també critica la decisió dels Mossos:

És pervers i perillós que s'utilitzi el col·lectiu per donar aquestes xifres. Si fa uns dies tots els partits polítics van signar un compromís per no fer un ús electoralista de la migració, que ho facin ara els Mossos no sembla gaire encertat".    

La policia ha anunciat un pla que contempla, entre altres coses, patrullar pels carrers de Barcelona buscant els estrangers menors de 14 anys i els que esnifen cola, amb la intenció de dur-los de nou als centres d'acollida. 

 

 

Això que ara volen fer els Mossos ja fa femps que ho fan també educadors de carrer de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Han localitzat uns seixanta nois vivint al carrer, a tots els fan seguiment, i una desena han aconseguit que tornessin als centres. 

Però, en molts casos, el problema és que no tenen els papers per poder treballar i, quan fan 18 anys, queden a la intempèrie, tal com explica Vila:

"Amb la llei d'Estrangeria i el mercat de treball actual, aboques aquests nanos a unes condicions de marginalitat, i llavors és una frustració que costa de digerir, que costa de pair". 

Parés creu que se'ls hauria de tramitat el permís de residència abans dels 18 anys:

"Quan els nanos arriben als 18 anys, si no se'ls ha tramitat l'autorització de residència, que és el pas bàsic que s'ha de fer, el més probable és que acabin perduts. I, per tant, persones adultes en situació de carrer que les podem perdre molt fàcilment. No es pot permetre que un menor que ha passat pel sistema de protecció arribi a la majoria d'edat i no se li hagi tramitat el permís de residència. I això segueix passant".

La situació és complexa i ha provocat també tensions al Govern entre Interior i Afers Socials. Els Mossos es queixen que fan feina que no els toca, i recorden que fins i tot han tingut nois dormint a les comissaries.

ARXIVAT A:
Menors Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut