Tots els bitllets d'euro en circulació s'imprimeixen en 11 fàbriques d'alta seguretat
Tots els bitllets d'euro en circulació s'imprimeixen en 11 fàbriques d'alta seguretat

Els Mossos alerten d'una partida de bitllets falsificats: saps com detectar-los?

Número de sèrie, detalls de la impressió, marca d'aigua, fil de seguretat i hologrames iridescents són detalls incorporats als bitllets d'euro que cal saber

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han publicat una alerta perquè han detectat la circulació d'una partida de bitllets falsificats a Catalunya.

En aquest cas, es tracta de bitllets de 20 euros i hi ha una forma fàcil de detectar-los: els estafadors no han estat gaire primmirats i han imprès tots els bitllets amb el mateix número de sèrie: és el SD3003629312.

No és gaire habitual fixar-se en el número de sèrie dels bitllets que intercanviem a l'hora de pagar. Però, en aquest cas, els Mossos recomanen fer-ho per evitar ser enganyats. 

La Policia recorda que tornar a posar un bitllet fals en circulació per mirar de despendre-se'n quan es té constància que és fals es considera una infracció penal i està castigat. El que s'ha de fer és alertar la Policia i entregar-los, sabent que no es rebrà cap compensació per fer-ho.


Com identificar que un bitllet és fals?

Per evitar trobar-se en la desagradable situació que ens han arribat a les mans bitllets falsos, cal seguir una sèrie de recomanacions per identificar-los. Per fabricar els bitllets d'euro es fa servir una tecnologia molt sofisticada que fa molt difícil que se'n puguin fer d'iguals fora de les 11 fàbriques d'alta seguretat repartides per tot Europa encarregades de subministrar els diversos bancs centrals dels països de l'eurozona.

En el procés de fabricació, a més, es fan centenars de comprovacions "manuals i automatitzades" per garantir que els bitllets de la mateixa denominació siguin idèntics independentment de la fàbrica de què procedeixin. 

Aquests són els consells que fa el Banc Central Europeu per detectar bitllets d'euro falsificats:

- En primer lloc, tocar-lo. El tacte ha de ser ferm i resistent. Passar el dit per sobre del bitllet tant a la banda dreta com esquerre per detectar el relleu de les línies marcades per cada sèrie. També es detectaran canvis en el tacte sobre la imatge principal del bitllet i sobre la numeració. 

- En segon lloc, mirar-lo a contrallum per totes dues bandes. S'han de fer visibles la finestra amb retrat, la marca d'aigua i el fil de seguretat que incorpora cada bitllet. A més, si es posa el bitllet sobre una superfície fosca, a la part del retrat les zones més clares quedaran enfosquides, especialment a la zona del número de valor de la marca d'aigua. La marca d'aigua ha de ser visible a les dues cares del bitllet quan el mirem a contrallum.

Si s'observa amb atenció el fil de seguretat que travessa el bitllet de dalt a baix s'han de poder veure impresos tant el símbol € com el valor del bitllet. Cal tenir molt bona vista o fer servir una lupa, però. 

Quan passem la mà per darrere del bitllet, la finestra que hi ha situada a la part superior del bitllet i que conté un holograma amb la figura de la deessa Europa ha de permetre veure passar els dits, perquè té zones transparents. A més, aquesta finestra té propietats iridescents que fa que quan movem el bitllet es pugui veure tant Europa com el símbol de l'euro i el valor del bitllet.

En aquest vídeo es poden veure tots els detalls que s'han d'observar per detectar falsificacions:


També des del Banc Central Europeu es recomana no assumir cap risc i que no s'intenti tornar a posar en circulació un bitllet fals. Cal entregar-lo a les forces de seguretat, a un banc comercial o al banc central de cada país. 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut