Els migrants que han arribat aquest agost a les Canàries tripliquen els d'un any enrere

El mes passat van arribar tres mil persones, incloses famílies amb menors i no només homes joves, com l'any passat

Gairebé 600 migrants han estat rescatats en les últimes hores a les Canàries, després de passar almenys cinc dies de travessa duríssima al mar. Han arribat dos cayucos a l'illa de Fuerteventura, dos més a la d'El Hierro i un altre a la de Gran Canària, mentre que la marina marroquina va interceptar una sisena embarcació en ple mar amb 168 ocupants, que va retornar al Sàhara Occidental.

Aquestes arribades de dissabte tanquen una de les setmanes més crítiques, amb més de 2.000 persones que han desembarcat a les Canàries. Són un 9% del total de les arribades aquest any, segons dades del Ministeri de l'Interior.

Si ens fixem només en el mes d'agost, amb les xifres que ofereix Salvament Marítim, serien unes 3.000 persones, mentre que a l'agost de l'any passat en van ser gairebé un miler.

 

La ruta Canària, que es va començar a utilitzar fa 30 anys, és la més mortífera per arribar a la península des de l'Àfrica. "És la més perillosa que existeix, on hi ha hagut més morts", confirma José Antonio Rodríguez Verona, responsable regional de Creu Roja emergència migratòria.

El risc no atura el repunt d'arribades. Aquest cap de setmana fins i tot han triat aquesta ruta un grup d'una cinquantena de persones procedents de Síria i el Pakistan, cosa molt poc usual perquè normalment arriben per la ruta del Mediterrani.

No només la quantitat de persones representa un canvi, sinó també el perfil dels qui s'embarquen: "Abans eren homes de 17 a 25 anys i ara hi ha famílies senceres amb nens i dones que donen a llum a l'embarcació", diu José Antonio Rodríguez Verona.

Centenars de persones han estat ateses pels serveis sanitaris a l'arribada a l'illa d'El Hierro
Centenars de persones han estat ateses pels serveis sanitaris a l'arribada a l'illa d'El Hierro (Europa Press/Antonio Sempere)

Després de vuit mesos d'embaràs, a l'hospital d'El Hierro ha donat a llum una dona de 26 anys de Gàmbia, només d'atracar. "Es fiquen a la patera per salvar una vida, encara que allà deixa un altre nen de 6 anys", explica Jéssica Acosta, gerent dels Serveis Sanitaris d'El Hierro.

La saturació dels centres d'acollida general d'El Hierro obliga a traslladar migrants a la Península. Els han portat abans a Tenerife, amb un centre d'estada temporal habilitat per a 500 persones, que aquest dissabte n'acollia més de 800.

Paral·lelament, s'observa una davallada de les arribades a Ceuta, on s'ha intensificat la vigilància al costat marroquí de la platja, tot i que algunes persones continuen arribant soles nedant.

 

ARXIVAT A:
MigracionsLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut