Els menjadors escolars llencen 10.000 tones d'aliments cada any, 21 quilos per alumne

Conscienciar els alumnes i controlar els àpats dels menjadors són els esforços que des de l'escola es fan per reduir el malbaratament a la meitat abans del 2030

Redacció/ACNActualitzat

Als menjadors escolars s'han malbaratat 100.000 tones d'aliments en 10 anys, segons un estudi fet per una empresa encarregada del servei de menjador de 40 centres educatius a Catalunya. 

Les dades recollides a l'estudi "100 milions de quilograms", fet per l'empresa del sector Campos Estela, extrapolades a tots els centres catalans representa un cost econòmic de 36 milions d'euros, a més de les conseqüències socials i mediambiental, ja que el sistema alimentari és el responsable del 26% de les emissions d'efecte hivernacle. 

Segons l'informe, cada usuari del servei de menjador llença uns 120 grams de menjar al dia, xifra que suposa uns 21 quilos a l'any. Si traslladem les dades pels 500.000 alumnes que utilitzen el menjador escolar a Catalunya, el malbaratament seria de 10.000 tones d'aliments a l'any.

Martí Garcia, director general de Campos Estela i responsable del projecte contra el malbaratament als centres educatius Pesa i Pensa, ha considerat que aquesta situació es dona "per tota una combinació de factors", com ara la relació dels nens amb el menjar, allò a què s'han acostumat a casa o els gustos personals, entre d'altres.
 

Conscienciar des de l'escola

És necessari combatre el malbaratament alimentari en tots els àmbits i fer-ho des de les escoles afavorirà que els joves ciutadans siguin més responsables i n'estiguin més conscienciats.

"Hem de fer una llista quan anem a comprar"; "també pots menjar un plat petit"; "si hem menjat una mica i no en volem més, hauríem d'envasar les coses i guardar-les a la nevera" i "si tenim sobres d'algun menjar les podem aprofitar".

Aquests consells són els que han après la Paula, la Georgina, el Nil i l'Èric de l'Escola de Puigverd de Lleida, al Segrià, per evitar el malbaratament alimentari i evitar-lo a casa.

L'objectiu és afavorir una producció i un consum més responsable i sensibilitzar de les conseqüències socials i mediambientals de llençar aliments "fent-los partícips, coneixent els conceptes, participant en la compra, en la compra de productes locals i cuinant-los a casa", diu Begonya Cardo d'Unió de Pagesos.

Reduir el malbaratament als menjadors escolars

A l'escola, un dels espais on hi ha més malbaratament és al menjador. Estefania Vilella, directora de l'Escola de Puigverd, explica com el redueixen:

"Delimitant molt bé l'alumnat que es queda al menjador a través de la coordinadora de menjador, per així poder establir les racions, i també a l'hora de servir fer un quantitat exacta i justa perquè l'alumne no deixi el menjar al plat."

Des del 2020, una llei aprovada pel Parlament de Catalunya obliga les empreses alimentàries, entitats d'iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre dedicades a la distribució d'aliments a disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari amb l'objectiu de reduir-lo a la meitat de cara al 2030

 

ARXIVAT A:
Educació Medi ambientMenorsAlimentacióSostenibilitatCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut