Els malalts amb Covid-19 poden transmetre la infecció 2 o 3 dies abans de tenir símptomes
La transmissió es pot produir fàcilment quan encara no hi ha símptomes (Reuters)

Els malalts amb Covid-19 poden transmetre la infecció 2 o 3 dies abans de tenir símptomes

Estudiant parelles en què una persona ha infectat l'altra, han calculat que el 44% es contagia quan l'altra encara no ha mostrat símptomes

Xavier DuranActualitzat

Les persones portadores del virus SARS-CoV-2 el poden començar a transmetre des de dos o tres dies abans de notar-ne els primers símptomes, assenyala un estudi publicat a la revista Nature Medicine.

L'estudi, encapçalat per Eric Lau, de la Universitat de Hong Kong, s'ha basat en dues anàlisis. Una s'ha fet amb 77 parelles de transmissió, és a dir, dos pacients en què un ha infectat, molt probablement, l'altre.

Mesurant el temps transcorregut entre les infeccions, els autors han calculat que la transmissió se solia produir, de mitjana, al cap de poc menys de dos dies i mig abans del primer símptoma.

Segons els seus càlculs, el 44% de les persones que s'havien contagiat ho havien fet quan el malalt que els havia encomanat el virus encara no presentava símptomes.

També han calculat que el pic de la probabilitat de contagi es dona abans que es compleixi el primer dia de la infecció i disminueix ràpidament al llarg de la primera setmana.

La càrrega viral és molt més alta al principi

L'altra sèrie de càlculs es van fer amb 94 pacients amb Covid-19 admesos en un hospital de Guangzhou. Se'ls van recollir mostres diàriament des del dia que van mostrar els primers símptomes i fins a 32 dies més tard. Els pacients tenien la càrrega viral més elevada just a l'inici de mostrar símptomes.

Tot això demostra que el virus es transmet amb molta facilitat abans que la persona en noti els símptomes. I també que un cop declarats els símptomes, la càrrega viral disminueix molt de pressa.

La conclusió és que les persones asimptomàtiques representen un risc potencial, sobretot els primers dies. I que al cap d'una setmana la possibilitat de contagi disminueix de forma important, però no desapareix.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut