Els líders mundials fan seus els discursos de l'activisme climàtic a la COP26 de Glasgow
Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson i el príncep Carles d'Anglaterra, aquest dilluns a la COP26 de Glasgow (EFE/Reuters)
Glasgow, Escòcia

Els líders mundials es fan seus els discursos de l'activisme climàtic a la COP26

Comença la cimera del clima de l'ONU amb la urgència que els països pactin grans reduccions de gasos d'efecte hivernacle per frenar o mitigar la crisi climàtica

RedaccióActualitzat

Contundents discursos amb grans paraules dels líders polítics mundials: així ha començat aquest dilluns la COP26, la vint-i-sisena cimera climàtica de l'ONU, que se celebra a Glasgow.

Després vindran les negociacions per fixar la lletra petita dels acords, i allà es veurà on queden de debò els objectius ambiciosos expressats en aquests discursos de la inauguració.

En total hi ha 120 caps d'estat i de govern, amb absències destacades, com el president rus Vladímir Putin i el xinès Xi Jinping, als quals s'ha afegit el turc Recep Tayyip Erdogan.


Tractar la natura com un vàter

Ha encetat els discursos el secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha dibuixat una perspectiva apocalíptica:

"La nostra addicció als combustibles fòssils està empenyent la humanitat al límit. Ens enfrontem a una elecció difícil: o ho aturem, o ens atura. És hora de dir prou: ja n'hi ha prou d'embrutir la biodiversitat, ja n'hi ha prou de matar-nos amb carboni, ja n'hi ha prou de tractar la natura com un vàter, ja n'hi ha prou de cremar i perforar i explotar el nostre planeta: estem cavant les nostres pròpies tombes."

L'hereu del tron del Regne Unit, el príncep Carles d'Anglaterra, ha centrat el seu discurs en la reconversió industrial necessària per frenar el canvi climàtic i evitar la crisi climàtica:

"Qui paga i com? Necessitem la inversió privada darrere l'estratègia industrial per ajudar a finançar els esforços de la transició i enfortir la confiança dels inversors perquè el risc financer es redueixi."

El príncep Carles d'Anglaterra, aquest dilluns a la COP26 de Glasgow (EFE)

"Queda un minut per a la mitjanit al rellotge de la fi del món"

I Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit, amfitrió de la cimera, ha fet servir expressions i metàfores dignes dels activistes climàtics més agosarats i compromesos:

"Com més triguem a actuar, la situació més empitjorarà, i el preu és més alt quan les catàstrofes ens forcen a actuar, perquè fa temps que la humanitat ha esgotat el període per aturar el canvi climàtic, queda un minut per a la mitjanit al rellotge de la fi del món i hem d'actuar ara. Si ara no ens ho prenem seriosament, demà serà massa tard per als nostres fills."

El primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dilluns a Glasgow (EFE)

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat que la COP26 sigui "el punt de partida d'una dècada d'ambició i innovació" per combatre "l'amenaça existencial" de la crisi climàtica:

"Aquesta és la dècada que determinarà les pròximes generacions, és la dècada en què tenim l'oportunitat de demostrar-nos que podem mantenir l'objectiu de limitar l'escalfament a 1,5 graus."

I el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès augmentar el 50% la contribució d'Espanya al finançament contra el canvi climàtic el 2025:

"Sabem el que hem de fer, però cal determinació política i accions immediates."

Per la seva banda, el president de França, Emmanuel Macron, ha fet una crida als "més grans emissors" de gasos d'efecte hivernacle perquè "apugin la seva ambició en els pròxims 15 dies", una indirecta a Rússia i la Xina.

 

"El canvi no vindrà d'allà dins"

Mentrestant, a fora de la cimera, activistes climàtics s'han aplegat per denunciar que els discursos no acostumen a tenir massa relació amb l'acció política que els acompanya.

Ha parlat l'activista sueca Greta Thunberg, que ha negat que els líders polítics puguin encapçalar el canvi necessari:

"A dins de la COP només hi ha polítics i gent amb poder fent veure que es prenen seriosament el nostre futur i el de la gent a la que ja li afecta la crisi climàtica. El canvi no vindrà d'allà dins, allà no hi ha lideratge, el lideratge és aquí."

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut