Els jutjats de pau ja no podran casar pel civil per un error en la tramitació de la nova llei
Aquest dijous perden aquesta prerrogativa i reclamen que els hi retornin
Des d'aquest dijous, els jutges de pau no podran celebrar casaments civils. Això és així perquè aquesta prerrogativa no consta en la nova llei d'eficiència jurídica, la que està canviant tota l'organització judicial i amb la qual guanyen competències, però en perden d'altres.
L'Associació Catalana en Pro de la Justícia, que aplega els jutges de pau, assegura que és un error que es va cometre en la tramitació de la llei a les Corts i ho qualifiquen d'una vulneració de drets.
Això ha obligat els jutges de pau a celebrar aquestes darreres setmanes més casaments civils del que és habitual, com a mínim els que ja estaven programats per a aquest mes d'abril i per al maig, per bé que el llistat arriba al setembre.
Francesca Terron, jutgessa de pau de Salt, al Gironès, i presidenta de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, ha explicat a Catalunya Ràdio que mensualment en fa vuit, una xifra irrisòria comparada amb la dels darrers dies:
"Hem estat tota la setmana fent casaments. A Palamós, en un dia, en vam fer set, i a Anglès, cinc. La idea és avançar-ne el màxim possible."
Tant des de l'associació com des del mateix Ministeri de Justícia atribueixen la situació a un error de tramitació, ja que el PP va tombar íntegrament la llei al Senat, inclosa l'esmena en què es reconeixia la competència dels jutges de pau per celebrar casaments.

Ara hi ha la voluntat política d'esmenar-ho, però no serà fàcil.
Fonts del ministeri consultades per Catalunya Ràdio apunten que podria ser a través d'una esmena que s'incorporés a una llei relacionada amb la justícia que s'estigui tramitant. Un procediment que des de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia es veu lent.
Les opcions per casar-se pel civil des d'ara
Un cop els jutjats de pau deixen de poder fer casaments civils, les opcions de casar-se per aquesta via es redueixen. A més, era l'única manera que tenien els nuvis de casar-se gratuïtament pel civil.
Una de les formes de formalitzar l'enllaç és anar al registre civil central, un organisme que està col·lapsat i hi ha esperes de més d'un any. També es pot anar a un ajuntament. I una tercera via és comparèixer davant d'un notari i abonar els honoraris corresponents.
És per això que els jutges de pau parlen de vulneració de drets dels ciutadans.
A Catalunya hi ha 898 jutjats de pau on treballa un titular, que cobra un sou simbòlic que no pot passar de 400 euros, i un substitut, que no cobra res. Fins ara podien casar com a oficina delegada pel Registre Civil.
Precisament la nova llei d'eficiència judicial transforma els jutjats de pau en oficines judicials municipals i els atribueix més competències.
- ARXIVAT A:
- Judicial