Els joves prenen el protagonisme a la COP27 i reclamen ser escoltats

Una enquesta realitzada a nivell europeu entre joves activistes de 19 organitzacions conclou que el 65% vol que els líders polítics mundials se'ls escoltin a l'hora de prendre decisions que afecten el seu futur

Georgina Pujol/Marta Jerez

El moviment dels joves té per primera vegada un espai propi a la cimera del clima. Aquest dijous ha estat el dia dedicat als joves a la COP27, i mentre continuen les negociacions a porta tancada els joves fan reunions de manera contínua, obertes a tothom, on expressen les seves inquietuds i opinions sobre el futur del planeta.

Activistes climàtics de tot el món reclamen que els que prenen les decisions els escoltin. A les seves assemblees, els joves expressen les seves inquietuds i es preocupen per les necessitats dels infants que més pateixen les conseqüències de la crisi climàtica.

 

Els joves reclamen que se'ls escolti

Un estudi d'Intermón Oxfam analitza la percepció dels joves a Europa de l'emergència climàtica. L'enquesta, realitzada a nivell europeu entre joves activistes de 19 organitzacions, conclou que el 65% vol que els líders polítics mundials se'ls escoltin a l'hora de prendre decisions que afecten el seu futur.

 

Defensen que ara és el moment d'actuar perquè la ciència afirma que encara som a temps de frenar l'escalfament global a 1,5 graus, ja que tenim la tecnologia disponible i les solucions per fer-ho realitat.

I fan seves les paraules dels científics de l'IPCC, el grup d'experts intergovernamental de Nacions Unides, quan asseguren que és qüestió de voluntat política.

Al món hi ha 7.000 milions de persones i d'aquestes, el 16% són joves

Bianca Carrera i Bianca María Fiore han fet una anàlisi del moviment juvenil pel clima sota el nom "Emergència climàtica: s'han acabat les promeses. Una lluita liderada per la joventut per dissenyar el seu futur". Han analitzat dades i enquestes, escoltat el testimoni de sis activistes espanyols.

Maria Serra, cofundadora de Fridays for Future i activista de justícia climàtica, és un dels testimonis d'aquest estudi i ha explicat a TV3 com la seva generació veu el seu futur:

"Jo crec que la meva generació té un trauma en veure que el futur que ens esperàvem, que tindríem, i que ens imaginàvem de petits, que estava ple de cotxes voladors i robots, és molt diferent del que tindrem, i que de fet viurem bastant pitjor que els nostres pares, almenys en termes de condicions climàtiques, de natura i alimentació."

 

Algunes de les xifres de l'estudi demostren el grau de preocupació dels joves respecte a la crisi climàtica. A Espanya, el 76% dels joves creuen que la crisi climàtica augmentarà les desigualtats. El 65% defensa que els països rics són els responsables de la crisi climàtica.

El 85% opina que el seu govern ha de fer molt més. El 65% vol que se'ls escolti i se'ls deixi decidir sobre el seu futur, i el 70% creu que la seva qualitat de vida millorarà si actuem ja, tal com diuen els científics de l'IPCC.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut