Els incendis de la Mediterrània des del 24 al 26 de juliol

Els incendis de tot el planeta, en directe a través dels satèl·lits

Són mapes en línia i serveis web per ajudar a gestionar els focs i també perquè les organitzacions globals en puguin fer anàlisis

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Dos satèl·lits artificials de la NASA, l'Aqua i el Terra, escodrinyen la Terra cada dia. L'òrbita de l'Aqua creua l'equador, de nord a sud, a la tarda. La del Terra creua l'equador, de sud a nord, al matí. Els satèl·lits pentinen la totalitat de la superfície del planeta cada un o dos dies, registrant i enviant centenars de dades, actuant com a observadors impassibles del canvi climàtic.

La seva missió és entendre com està canviant la Terra i donar la informació necessària per analitzar quins efectes tindran aquests canvis en la vida que conté.

Els sensors dels dos satèl·lits analitzen el cicle de l'aigua (núvols, superfície de gel, precipitacions...), la composició dels gasos (els que formen pol·lució, però també el vapor d'aigua), els usos del sòl o les desviacions tèrmiques en la superfície de la Terra que indiquen, pràcticament de manera inequívoca, incendis en actiu.

Gràcies a aquests dos satèl·lits, prèviament coneguts com a EOS PM-1 i EOS PM-2, es detecten amb una precisió extrema tots els focs que hi ha en tot moment en qualsevol lloc del planeta. Ho fan, sobretot, gràcies a MODIS, un instrument que mesura els processos globals que tenen lloc a la terra, als oceans i a l'atmosfera baixa, així com el flux d'energia radiada a la Terra.

Tota la informació capturada és distribuïda per la NASA en forma de mapes dinàmics. Les dades estan disponibles unes tres hores després d'haver estat capturades pels satèl·lits, però, gràcies a un acord de l'agència espacial amb els EUA i el Canadà, la informació relativa a "punts calents" dels seus països és en temps real. Els mapes mostren els focs de les últimes 24 hores.

En el cas d'Europa, aquestes dades es poden exportar al Google Maps i així és com es veuen l'onada d'incendis. Aquestes són les dades del 26 de juliol al continent:

 


FIRMS és un d'aquests mapes dinàmics, gratuït i obert a tot el món. Es pot ampliar per veure amb exactitud les zones on s'han detectat anomalies tèrmiques, i inclou informació actualitzada periòdicament. Aquest sistema de visualització de dades de la NASA compila i mostra les observacions per satèl·lit de diferents instruments.

Més enllà del MODIS que incorporen tant el Terra com l'Aqua, FIRMS també treballa amb les dades capturades per l'instrument VIIRS, que incorporen altres satèl·lits i dona informació sobre variacions infraroges.

L'objectiu de FIRMS és "detectar incendis actius i anomalies tèrmiques i lliurar aquesta informació gairebé en temps real als responsables de la presa de decisions". A més, tota la informació es pot descarregar en diferents formats i fins i tot és possible establir alertes per correu electrònic quan es detecta un incendi a la zona que es vulgui monitorar.

En declaracions pel 324.cat, la directora d'operacions del servei de la NASA, Diane Davies, explica que tot i que la precisió conjunta dels diferents sensors és molt elevada, els falsos positius són possibles:

"A vegades es detecten altres fonts de calor, com per exemple volcans, flamarades de gas, fins i tot granges solars (per l'efecte "sunglint"). Estem treballant per afegir un filtre per als focs o les fonts de calor estàtics coneguts. També es poden comptar els plomalls de fum superescalfats com a falsos positius en les deteccions nocturnes."

FIRMS també pot oferir dades sota demanda, mapes en línia i serveis web per ajudar a gestionar incendis, i un dels seus propòsits és ajudar les organitzacions globals en els esforços d'anàlisi.

Originàriament, FIRMS era un projecte de la Universitat de Maryland, finançat pel Programa de ciències aplicades de la NASA i de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Finalment, FIRMS es va integrar al programa NASA LANCE (Land, Atmosphere Near real-time Capability for EOS) el 2012.


El mapa del planeta

(NASA)

Cada píxel vermell representat en el mapa indica, amb un marge d'error molt petit, la presència d'un incendi en una zona d'aproximadament un quilòmetre, sigui en actiu o que ha estat en actiu les darreres 24 hores. Poden ser grans incendis o petits focs, fins i tot, aquells declarats en domicilis. 

L'emergència climàtica comporta, entre altres desastres naturals, onades de calor extremes, pel fet de ser intenses i llargues, que afavoreixen incendis cada vegada més nombrosos i potents. A més, gràcies a la recerca científica, sabem que la tendència és fatídica a Europa: cada cop hi haurà més focs i seran més destructius.

Catalunya no n'és una excepció: el país està vivint, de forma recurrent, hiverns i estius especialment secs. El 2022 va ser molt dur pel que fa als incendis. La manca de pluges i les temperatures extremes sostingudes en el temps són una recepta fatal a tot el món, i la informació que proveeixen els sensors dels satèl·lits també ho corrobora.

 

ARXIVAT A:
IncendisNASA
Anar al contingut