Els grups del Canet Rock clamen contra el feixisme amb una pancarta a l'escenari
La pancarta desplegada a l'escenari amb el lema "Aturem el feixisme" (ACN/Jordi Borràs)

Els grups del Canet Rock clamen contra el feixisme amb una pancarta a l'escenari

Clam contra el feixisme al Canet Rock davant els "intents de regressió de drets i llibertats"

RedaccióActualitzat

L'esperit reivindicatiu del Canet Rock --que va celebrar la primera edició l'any 1975, al final del franquisme-- ha reaparegut enguany. Els artistes han pujat a l'escenari per llegir un manifest i desplegar una pancarta contra el feixisme.

Tots els grups convidats han proclamat que cal combatre els "intents de regressió de drets i llibertats" per part de la ultradreta.

Just després de l'actuació de Joan Dausà, tots els artistes han pujat a l'escenari per llegir un manifest i desplegar una pancarta contra el feixisme.

La directora del festival, Gemma Recoder, ha anat presentant un per un els grups. Stay Homas, The Tyets, Pupil·les, Triquell, Suu, Els Catarres, Pèl de Gall, Els Amics de les Arts i el mateix Dausà han proclamat que cal combatre els "intents de regressió de drets i llibertats" per part de la ultradreta.

"Hem avançat molt des d'aleshores, gràcies al compromís i la lluita de moltes persones. No estem disposats a retrocedir, al contrari, volem seguir avançant."


El missatge dels artistes

Per torns, els artistes han llegit parts del manifest. En aquest vídeo pots recuperar el moment:


Pupil·les, que durant la seva actuació ha fet proclames feministes, ha apuntat que cal seguir avançant en la igualtat real en tots els àmbits de la societat i erradicar d'una vegada per totes la violència masclista, deixant clar que és masclista i que "no se li pot dir de cap altra manera".

"No cedirem tampoc en la llibertat d'expressió", ha proclamat Triquell.

"Prou de jutjar músics, actors, humoristes... per expressar-se artísticament mentre els missatges feixistes i d'odi campen lliurement."

Suu ha fet referència a la identitat sexual i el moviment LGTBIQ+. La cantant ha reclamat normalitzar d'una vegada que la identitat i l'orientació sexuals són diverses i que a l'única persona a qui ha d'importar és a un mateix.

Sobre el català, Els Catarres han proclamat que la llengua "no es toca". "I tornarem a lluitar, fins a vèncer, per la plena llibertat del nostre país!", han afegit.

Pèl de Gall han estat els abanderats de la lluita contra la crisi climàtica: "És més urgent i necessari que mai prendre consciència de l'impacte de l'activitat humana sobre el medi ambient i defensar mesures que minimitzin aquest impacte i ens permetin viure de forma sostenible".

Els Amics de les Arts han recordat que són molts i diversos els reptes que planteja el món actual i que no es poden afrontar des de l'odi, la discriminació, l'individualisme o els discursos populistes.

"Contra el feixisme: solidaritat, empatia, diversitat, cooperació i llibertat" han proclamat els The Tyets per acabar el manifest.


25.000 persones en una nova nit especial

El Canet Rock ha tancat a primera hora del matí, després de més de 12 hores de música i amb 25.000 espectadors, que han exhaurit entrades.

Els assistents han accedit al Pla d'en Sala de Canet a partir de les 5 de la tarda amb ganes de gaudir de l'ambient especial que es crea en aquest festival.

Han estat 12 hores de festa, música i protesta, arrencant a ritme de pop i música electrònica amb Triquell i Pupil·les, i finalitzant amb el rock i so volcànic de Buhos.

El públic ha vibrat amb els grups que han pujat a l'escenari del Canet Rock
El públic ha vibrat amb els grups que han pujat a l'escenari del Canet Rock (ACN/Jordi Borràs)

Un dels moments estel·lars de la nit ha estat l'actuació de The Tyets, que han convertit el recinte en una gran festa i fins i tot en una sardana multitudinària amb la interpretació del "Coti x Coti", amb un públic totalment entregat.

Aquesta ha estat la novena edició del Canet Rock, el mític festival dels anys setanta recuperat el 2014 per Josep Maria Mainat.

El Canet Rock ja ha començat a preparar el desè aniversari, que es farà el 6 de juliol del 2024. Segons l'organització, serà una edició molt especial per la qual ja s'han posat les entrades a la venda aquesta mateixa nit.

ARXIVAT A:
MúsicaExtrema dretaFeixisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut