Els falsos mites sobre el coronavirus: de l'origen al contagi
Dues persones amb màscares protectores passen davant de comerços tancats a Jiujuang (Reuters/Thomas Peter)

Els falsos mites sobre el coronavirus: de l'origen al contagi

El coronavirus 2019-nCoV ha donat peu a molts rumors i afirmacions falses que les autoritats sanitàries volen desmentir

Xavier DuranActualitzat

El virus ha estat creat en algun laboratori?

No. Totes les dades recollides fins ara són consistents amb el fet que el virus, probablement, es trobava en ratpenats, als quals no afectava, i que s'ha transmès a humans. Alguns articles difosos per internet suggerien que hi havia semblances molt improbables amb el virus de la sida. Però això ha estat desmentit en altres textos. 

Els resultats d'un article publicat a "Nature" indiquen que aquest coronavirus comparteix un 79,5% de la seqüència genètica amb el coronavirus de la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu). També té un 96% de coincidència amb un coronavirus dels ratpenats, cosa que indicaria que aquests animals eren el reservori de l'agent infecciós.
 

El poden transmetre els animals domèstics?

No n'hi ha cap prova. El primer focus del virus es trobava en el mercat de marisc i animals vius de Wuhan, que va ser clausurat. Però no hi ha cap evidència que gossos o gats es puguin infectar amb el coronavirus. És recomanable mantenir normes bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans, si es té contacte amb mascotes. Però això és un consell vigent al marge que circulin nous virus. Protegirà, per exemple, contra bacteris com E.coli i Salmonella.
 

Podem anomenar-lo "el coronavirus de la Xina"?

No és correcte i pot afavorir discriminació. El nom oficial és 2019-nCoV. Els primers casos -i la majoria dels que s'han produït- van sorgir a la Xina i, concretament, a la ciutat de Wuhan. Pot ser que col·loquialment se l'anomeni "coronavirus de Wuhan" i que conservi aquesta referència per distingir-lo d'altres. Però que la immensa majoria de casos es donin a la Xina ha provocat pors irracionals i discriminació de ciutadans xinesos o asiàtics en general.

Fins i tot s'ha creat un etiqueta i un compte de twitter on ciutadans xinesos assenyalen: "Jo no soc un virus".
 


L'ambaixador de la Xina a Espanya ha lamentat els casos de discriminació i ha afirmat que "l'enemic comú és el coronavirus, no els xinesos".
 

És segur rebre cartes o paquets que provenen de la Xina?

Sí. És una de les preguntes que l'OMS respon en una pàgina web dedicada a desfer mites sobre el coronavirus. Les anàlisis assenyalen que els coronavirus no sobreviuen gaire temps en objectes, com cartes o paquets.
 

Afecta només gent de certa edat?

No. Persones de qualsevol edat es poden infectar amb el coronavirus. És cert que els persones d'edat o que tenen certs problemes de salut, com asma, diabetis o malalties de cor, poden ser més susceptibles i els efectes poden ser més greus. Però el contagi es pot donar a qualsevol edat. Per això, l'OMS recomana que tothom contempli les normes bàsiques d'higiene, com rentar-se bé les mans.
 

Els antibiòtics poden curar la infecció?

No. Els antibiòtics no actuen contra el virus, siguin el 2019-nCoV, el de la grip o qualsevol altre. L'única utilitat dels antibiòtics en aquests casos pot ser fer front a algunes complicacions o per evitar infeccions amb bacteris. Però això sempre es fa de manera controlada i sota prescripció mèdica.
 

Hi ha aliments naturals, com l'all, que impedeixen agafar la infecció?

No. Corren informacions que l'all o l'oli de sèsam bloquegen l'entrada del virus l'organisme. Però no hi ha cap prova, ni tan sols possibles indicis, que impedeixen la infecció.
 

Podem impedir la infecció amb esprais nasals o fent gargarismes?

No. Els esprais nasals poden ajudar a recuperar-se d'un refredat, però no prevenen ni ajuden en les infeccions respiratòries. Els gargarismes amb col·lutoris poden eliminar durant cert temps alguns microbis, però no hi ha cap dada que faci sospitar que poden eliminar el 2019-nCoV.
 

En definitiva, a Catalunya ens ha de preocupar?

No. Les autoritats sanitàries recorden que a Catalunya, de moment, no n'hi ha hagut cap cas. En aquesta època, cal prevenir la grip i els refredats, però, de moment, no hi ha d'haver cap preocupació especial pel coronavirus. En una entrevista a TV3, Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona, explicava que la probabilitat que arribi aquí és molt baixa, però no és zero, i afegia que només es consideren casos sospitosos els pacients que han estat a la Xina.

Un possible cas es va descartar a finals de gener. I, si n'apareix algun,, s'activarien els protocols per aïllar el malalt, evitar el contagi i tractar-lo.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
Anar al contingut