Els EUA premien la catalana Rosa Cendón per la lluita contra el tràfic de persones

En el marc de l'informe anual sobre el tràfic de persones al món, es reconeix cada any deu personalitats que han destacat en aquest camp

El govern dels Estats Units publica cada any un informe sobre el tràfic de persones al món i reconeix personalitats que han destacat en la lluita contra aquest delicte. Aquest any, una de les premiades ha estat la catalana Rosa Cendón. El jurat nord-americà li ha valorat la llarga trajectòria i expertesa treballant amb les víctimes de tota mena d'explotacions.

L'acte en què s'ha anunciat el premi a Cendon "en reconeixement del seu paper infatigable en la lluita contra el tràfic de persones a Catalunya", l'ha presidit el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i s'ha fet a la sala noble del departament, just quan se celebren els 20 anys que aquest informe es va començar a publicar.

Enguany, el Departament d'Estat ha reconegut la feina de deu persones, professionals d'arreu del món, amb problemes compartits com el de la coordinació o el de la reparació integral de les víctimes.

Rosa Cendón, amb el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, que li lliura el premi (EFE/Shawn Thew)

Rosa Cendón col·labora, des de Catalunya, en aquest informe anual des del 2007 i sent aquest homenatge com un èxit col·lectiu

"Des de la policia fins a totes les meves companyes de l'entitat Sicar, on he treballat, i a la Generalitat, on ara treballo al Departament d'Igualtat i Feminismes, la Fiscalia..., hi ha molts actors que estan implicats en la lluita contra el tràfic", ha dit Cendón a la corresponsal de TV3 als Estats Units, Lídia Heredia, que ha assistit a l'acte.

Cendón ha destacat que a Catalunya ha crescut l'explotació laboral entre els més vulnerables, que es veuen abocats a una criminalitat forçada

"Estem veient plantacions de marihuana on s'ha forçat persones a fer-se'n càrrec i, quan hi ha un operatiu policial, en lloc de veure-hi víctimes, estem veient persones que hem de detenir."


En l'informe del 2024, es destaca l'impacte de la tecnologia en la captació de víctimes per al tràfic. Tot i que la mateixa tecnologia també dona eines per combatre'l, les xarxes criminals van al davant en un delicte d'esclavitud moderna tant invisible com quotidià.  

"La vulnerabilitat ja la tenim a casa nostra. Els índexs de crisi econòmica, l'impacte de la pandèmia, han fet que molts col·lectius que ja eren relativament vulnerables ho siguin encara més. Són carn de canó per a aquestes xarxes", ha alertat Cendón.

ARXIVAT A:
MigracionsPrecarietat laboralEstats UnitsDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut