Vials amb un adhesiu que diu "Covid-19 / Vacuna contra el coronavirus / només per a injecció" i una xeringa davant del logotip de Moderna …
Vials amb un adhesiu que diu "Covid-19 / Vacuna contra el coronavirus / només per a injecció" i una xeringa davant del logotip de Moderna en una il·lustració del 31 d'octubre del 2020 (Horitzontal)

Els EUA autoritzen la segona vacuna de la Covid, la de la jove empresa Moderna

A diferència de la centenària Pfizer, aquesta farmacèutica encara no havia aconseguit comercialitzar cap producte en els seus deu anys de vida

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries dels Estats Units han autoritzat aquesta matinada de divendres l'ús generalitzat de la vacuna de la Covid-19 de la farmacèutica Moderna.

És la segona que aconsegueix aquesta llum verda accelerada al món occidental, després de la de Pfizer-BioNTech, que es va començar a administrar fa deu dies al Regne Unit, i que ja han autoritzat altres països, entre els quals els Estats Units.

Un cop amb l'autorització i en només set dies, de la planta de Moderna es preveu que en surtin sis milions de dosis que es començaran a administrar immediatament als Estats Units.

La vacuna de Moderna serà la segona que s'administrarà als ciutadans dels Estats Units


Fundada fa 10 anys

Comparada amb un gegant farmacèutic centenari com Pfizer, Moderna és encara una companyia modesta de 800 empleats i només 10 anys d'història.

Instal·lada a Boston, aquesta empresa volia convertir en realitat una idea revolucionària: produir molècules d'ARN missatger sintètic que ensenyin a l'organisme humà a defensar-se de virus i altres amenaces.

Fins ara no havia comercialitzat cap producte ni fet un sol dòlar de benefici, i pocs creien que ho aconseguirien precisament davant d'un repte com la Covid-19.

Una treballadora de la farmacèutica Moderna


Amb -20ºC n'hi ha prou

El tipus de vacuna és molt similar al de Pfizer/BioNTech, i l'efectivitat també, però l'avantatge de la de Moderna és que per conservar-la no calen ultracongeladors a 80 graus sota zero.

Amb congeladors normals, a 20 graus sota zero, n'hi ha prou, cosa que en facilitarà molt la distribució i permetrà marges de temps més grans a l'hora d'administrar-la amb garanties.

Amb diners federals

Una altra diferència entre aquestes dues vacunes ha estat que la de Pfizer s'ha finançat pels canals habituals, mentre que Moderna ha disposat de fons extres del govern dels Estats Units.

Quan encara no hi havia garanties d'èxit, van aportar 1.000 milions de dòlars a l'empresa, un mèrit que s'ha apuntat l'administració Trump.

La planta de Moderna a Massachusetts, aquest dijous


La vacuna, "un punt clau d'inflexió"

El director executiu de la farmacèutica, el francès Stephane Bancel, ha resumit amb orgull les bondats del seu primer producte:

"Si et poses la nostra vacuna, tens un 95% de possibilitats de no posar-te malalt, i si t'hi poses només tindràs símptomes lleus. I per l'impacte que ha tingut el virus en les vides humanes, en la salut mental i en l'economia, crec que la vacuna serà un punt clau d'inflexió."

El director executiu de Moderna, Stephane Bancel

Director executiu i multimilionari

Bancel va ser notícia al novembre: després que Moderna anunciés que la vacuna tenia més del 90% d'efectivitat, va vendre un paquet d'accions de l'empresa per uns 40 milions de dòlars.

Va fer-ho aprofitant la pujada en la cotització de les accions després de l'anunci. Bancel és propietari d'un 6% de l'empresa, un percentatge valorat almenys en uns 3.000 milions de dòlars, segons alguns mitjans econòmics.

A la Unió Europea està previst que el vistiplau de les autoritats sanitàries a la vacuna de Moderna arribi el 6 de gener, i després començaran a arribar les primeres dosis del total de 160 milions contractades.

Entrada de la seu de l'empresa Moderna, a Massachusetts (Reuters)
ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut