Els EUA acusen Rússia de preparar un vídeo fals d'una matança per envair Ucraïna

Els Estats Units temen que Moscou simuli un atac ucraïnès per justificar una ofensiva real
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Un vídeo fals mostrant uns matança de russos per justificar una invasió. Els Estats Units creuen que Moscou vol recórrer a la vella propaganda per crear un pretext per atacar Ucraïna.

Les autoritats americanes han donat detalls sobre com seria aquesta operació propagandística. L'escenari seria algun punt de les zones rebels pro russes d'Ucraïna o fins i tot dins de territori rus. Les càmeres hi arribarien després d'un suposat atac ucraïnès amb drons de fabricació turca i trobarien una matança: amb cadàvers reals i veïns commocionats que parlarien davant dels periodistes, però en veritat serien tots actors.

La planificació del muntatge estaria força avançada i seria l'excusa perfecta per a Putin per denunciar un intent de genocidi i atacar Ucraïna.

Ned Price, portaveu del Departament d'Estat dels EUA(Reuters/Susan Walsh)

Tot això és el que l'espionatge nord-americà hauria descobert, per bé que no n'ha ofert cap prova. "No ho faríem públic si no n'estiguéssim convençuts", argumenta Ned Price, portaveu del Departament d'Estat dels EUA.

"Ho divulguem ara per exposar les accions desestabilitzadores de Rússia i per dissuadir-la de continuar aquesta perillosa campanya."

No és el primer suposat complot que denuncien els Estats Units de Rússia. Al desembre ja van dir que Putin volia acumular 175.000 soldats per envair Ucraïna. Fa 15 dies, va assegurar que Rússia planejava un atac de bandera falsa.

El Ministeri d'Exteriors del Regne Unit també va acusar el Kremlin de voler instal·lar un govern titella a Kíev.


Un mitjà alemany, expulsat

Rússia ha desplaçat 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. I els Estats Units han enviat armes als seus aliats i han desplaçat 3.000 soldats a l'est d'Europa. Són els principals moviments d'aquesta escalada de tensió amb futur incert.

Més enllà del moviment de tropes, la guerra es juga, de moment, en el camp de la informació i la desinformació. Fa un temps, el govern alemany va fer tancar la delegació de Russia Today a Berlín i ara és el Kremlin el que ha fet fora l'agència Deutsche Welle de Moscou.

La cadena pública alemanya Deutsche Welle emet en un canal en rus. És un servei exterior nascut durant la Guerra Freda i encara funciona emetent la mirada alemanya en diversos idiomes. Dijous, el Ministeri d'Exteriors rus n'anunciava la prohibició perquè la considera un "agent estranger" -un terme reservat a l'espionatge-. Des de Deutsche Welle asseguren que no són un instrument de propaganda política.

La cadena russa Russia Today té una franquícia a Alemanya, RT DE. A principis de setmana, l'autoritat audiovisiual alemanya anunciava la retirada de la llicència d'emissió al país. RT DE és coneguda per continguts distorsionats i provocadors. Sovint ha estat l'altaveu del populisme i l'extrema dreta a Alemanya.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut