Els Estats Units veten a l'ONU la crida d'António Guterres per a un alto el foc a Gaza

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha reunit a petició del seu secretari general per aturar les hostilitats a Gaza

Redacció / AgènciesActualitzat

La proposta del secretari general de l'ONU, António Guterres, per un alto el foc a Gaza no ha tirat endavant. Els Estats Units, com ja havien avançat, han utilitzat el dret a veto per impedir que tirés endavant en el Consell de Seguretat.

El màxim òrgan de les Nacions Unides s'ha reunit aquest divendres arran de la petició de Guterres per un alto el foc a Gaza. La resolució, preparada pels Emirats Àrabs Units i amb el suport de gairebé 100 països, ha rebut 13 vots a favor, un en contra i una abstenció, la del Regne Unit.

És la segona vegada que els Estats Units veten una resolució en aquest sentit i s'alinea amb Israel des que va començar la guerra a Gaza.

Per Washington, un alto el foc permetria a Hamas rearmar-se i mantenir segrestats els 138 ostatges israelians. Hores abans de la votació, el representant dels Estats Units davant les Nacions Unides, Robert Wood, ja havia anunciat que no donarien suport a la crida de Guterres

Wood ha dit que no donen suport a un alto el foc immediat perquè "només sembraria les llavors per a una pròxima guerra, ja que Hamas no vol ni una pau duradora ni la solució dels dos estats".

És un nou gerro d'aigua freda a les propostes sortides de diferents organismes de les Nacions Unides, i especialment del seu secretari general, per aturar la guerra Gaza i posar fi, finalment, a unes hostilitats que ja han deixat més de 17.000 morts, la gran majoria palestins.

Riyad H. Mansour, observador permanent de Palestina a les Nacions Unides (REUTERS/David 'Dee' Delgado)

"Malson humanitari"

Guterres va utilitzar l'article 99, un dels pocs poders que té el secretari general, per convocar la votació d'aquest divendres sobre l'alto el foc. És la primera vegada que fa servir aquest article, que es pot activar per cridar l'atenció del Consell de Seguretat sobre temes que consideri que poden amenaçar la seguretat i la pau internacionals. 

En la seva intervenció, ha dit que existeix el risc de col·lapse absolut del sistema d'ajuda humanitària a Gaza. Considera que "un malson humanitari ha engolit el poble de Gaza".

També ha advertit sobre la pressió per a un desplaçament massiu de la població palestina a Egipte i ha afegit que "l'amenaça a la seguretat del personal de les Nacions Unides a Gaza no té precedents". "Més de 130 companys ja han estat assassinats, molts d'ells amb les seves famílies."

Una nena palestina refugiada al sud de la Franja de Gaza, a Rafah (REUTERS/Mohammed Salem)

"Els perdonen les atrocitats"

Israel ha parlat al Consell de Seguretat poc abans que ho fes el representant nord-americà. L'ambaixador israelià Gilad Erdan ha dit que "el veritable camí per a la pau és donar suport a la missió d'Israel i no fer una crida a l'alto el foc".

Però no s'ha quedat aquí; també ha afegit que "un alto el foc significa consolidar el control de Hamas a Gaza, i, encara més, cridar a l'alto el foc envia un missatge clar que se'ls perdonen les atrocitats".

Erdan també ha assegurat que els militants de Hamas acaparen tota l'ajuda humanitària que arriba a Gaza i han disparat contra civils que intentaven accedir-hi. Contrari al que diuen totes les organitzacions humanitàries, Erdan ha dit que "Israel accepta tota ajuda humanitària a Gaza" però que no arriba als seus destinataris per culpa de Hamas.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, ha considerar que, si no s'aprovava la resolució, com finalment ha passat, això "donarà llicència a Israel per continuar amb la massacre de palestins a Gaza".

L'ambaixador israelià davant les Nacions Unides, Gilad Erdan (REUTERS/David 'Dee' Delgado)

El Consell de Seguretat està format per quinze membres, cinc dels quals tenen dret a veto, entre els quals hi ha els Estats Units. Els altres països que tenen dret a veto són França, Rússia, Xina i el Regne Unit.

Des de l'inici de la guerra, ara fa dos mesos, el Consell de Seguretat ha votat diverses resolucions per demanar la fi de la guerra. Només va aconseguir un acord per a la resolució del dia 15 de novembre quan es va arribar al consens per a la crida a "pauses humanitàries".

L'únic alto el foc que s'ha aconseguit fins ara va sorgir de les negociacions indirectes entre Israel i Hamas mediades per Qatar i els Estats Units, per a intercanvis d'ostatges i presos.
 

La UNRWA no pot complir

L'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins, UNRWA, ha dit aquest divendres que ja no pot complir amb la seva missió a la Franja de Gaza.

La meitat de la població de la Franja s'ha refugiat en instal·lacions d'aquesta organització. Segons l'entitat, els bombardejos israelians han matat en aquests refugis 270 persones i han causat més de 1000 ferits.

Segons ha explicat el seu cap, Philippe Lazzarini, el 70% de les persones que treballen a la UNRWA també han estat desplaçats. Alguns continuen treballant amb els seus fills "per saber que estan segurs o que, si moren, moriran junts", ha dit.

Lazzarini ha enviat una carta al president de l'Assemblea General de l'ONU per informar-lo que s'ha arribat al límit de les possibilitats per seguir operant a Gaza:

"Mai hauria pogut imaginar escriure una carta així, anticipant la mort del meu personal i el col·lapse del mandat que s'espera que compleixi".

Alguns dels treballadors de la UNRWA van sortir de la Franja de Gaza amb l'obertura del pas de Rafah per a passaports no palestins o palestins amb doble nacionalitat.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, durant la reunió al Consell de Seguretat (REUTERS/Shannon Stapleton)
ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut