L'esmena que EH Bildu ha pactat amb el PSOE i Podem a la llei d'ocupació, clau

Els ERO, més vigilats: Inspecció de Treball tornarà a supervisar els acomiadaments col·lectius

Una esmena que EH Bildu ha pactat amb el PSOE i Podem a la llei d'ocupació fa que aquest organisme torni a tenir capacitat i potestat per a l'autorització administrativa dels ERO

RedaccióActualitzat

Les empreses que presentin un expedient d'acomiadament col·lectiu (ERO) hauran de comunicar-ho a l'autoritat laboral i la Inspecció de Treball en farà un informe, tal com es feia abans de la reforma laboral del Partit Popular del 2012.

Es tracta, en certa manera, de recuperar l'autorització administrativa dels acomiadaments col·lectius, i serà possible per una esmena que EH Bildu ha pactat amb el PSOE i Podem a la llei d'ocupació que s'està acabant de tramitar al Congrés i que serà votada la setmana vinent.

L'esmena recull que l'empresa haurà d'obrir un període de consultes amb els representants legals dels treballadors i fer arribar una còpia de la documentació de l'expedient a l'autoritat laboral, que en el cas de Catalunya és el Departament d'Empresa i Treball.

La informació aportada per l'empresa serà enviada a la Inspecció de Treball, que "amb caràcter preceptiu" haurà de fer un informe i "constatarà que la documentació presentada s'ajusta a l'exigida" en les causes per acomiadar els treballadors.

És a dir, Inspecció de Treball avaluarà i dirà si està conforme o no amb les causes que l'empresa al·lega per a l'execució de l'acomiadament col·lectiu.

Per tant, amb aquest nou redactat de la llei d'ocupació, la Inspecció de Treball podrà tornar a dir-hi la seva i el seu dictamen serà part de tot l'expedient.

EH Bildu ha explicat que, a la pràctica, això suposa donar a la Inspecció de Treball de la capacitat i la potestat per a l'autorització administrativa dels ERO.

Aquest era un dels cavalls de batalla dels sindicats des de feia temps, i no van aconseguir arrencar-lo en la negociació per modificar la reforma laboral pactada, ara fa un any, entre els agents socials i el govern espanyol.


​La reacció de la CEOE

L'acord assolit entre EH Bildu, PSOE i Podem ha fet enfadar la CEOE, que veu l'esmena com una traïció. Aquest dimecres, la patronal ha anunciat que trencava el diàleg amb el Ministeri de Treball perquè entén que l'equip dirigit per Yolanda Díaz no té "bona fe negociadora" ni és "un interlocutor fiable".

La CEOE recorda que en la negociació per modificar la reforma laboral del PP del 2012 ja no es va incloure retornar el paper de vigilant a la Inspecció de Treball per "aconseguir" el consens. De fet, aquesta va ser una de les línies vermelles que van posar els empresaris.

L'anunci d'aquest trencament arriba justament quan els agents socials haurien de tancar un acord per revisar el salari mínim interprofessional.

ARXIVAT A:
Drets laboralsEmpresa
Anar al contingut