Puigdemont i Comín han aconseguit un escó a l'Eurocambra per JxCat

Els entrebancs jurídics de Junqueras, Puigdemont i Comín per accedir a l'Eurocambra

Junqueras podria no obtenir el permís per viatjar a l'Eurocambra, i Puigdemont i Comín haurien de recollir l'acta a Madrid
Yasmin Córdoba Actualitzat
TEMA:
Eleccions europees 26M

Després d'haver estat elegits en les eleccions europees del 26M, Junqueras, Puigdemont i Comín tenen un camí incert per poder ocupar el seu escó a l'Eurocambra en la pròxima legislatura de cinc anys.

El cap de llista d'ERC al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, es troba en presó preventiva a Soto del Real, a Madrid, i Carles Puigdemont i Antoni Comín, els dos primers candidats de JxCat a les europees, són a l'exili a Waterloo, a Bèlgica.


Dificultats prèvies

Per poder-se presentar a les eleccions, la candidatura de Lliures per Europa (JxCat) va haver de superar un recurs del PP i Ciutadans, que demanaven que el Tribunal Constitucional la vetés. Finalment el TC va avalar per unanimitat la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

La candidatura d'Oriol Junqueras a Europa, com a candidat d'Ara Repúbliques, dins del grup Aliança Lliure Europea, no va tenir entrebancs perquè es va considerar simbòlica.

 

Junqueras, en la presa de possessió del càrrec al Congrés dels Diputats (EFE)

 

Junqueras, pendent d'un improbable permís de viatge

Darrere de JxCat i el PSC, la llista de Junqueras ha aconseguit ser la tercera força més votada a Catalunya a les eleccions europees, amb un 21,1% dels vots totals. Ara, Junqueras haurà de recollir l'acta com a eurodiputat en un acte semblant al de la setmana passada com a diputat al Congrés, votat el 28A.

En tot cas, per poder accedir a ser eurodiputat, Junqueras haurà de renunciar al seu escó com a diputat de la cambra baixa, on ja ha estat suspès. Però la resta del recorregut és complicat, perquè el 2 de juliol se celebra la sessió constitutiva del Parlament Europeu, a la ciutat francesa d'Estrasburg, i per participar-hi hauria de demanar un permís de viatge, que probablement es denegaria per la seva condició de pres preventiu. També estarà sotmès a un vot sobre la seva immunitat segons les normes internes de l'Eurocambra.

Finalment, el futur com a eurodiputat d'Oriol Junqueras depèn de la sentència del judici del procés, que podria suposar la seva inhabilitació per poder exercir cap càrrec polític.

 

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, la nit electoral a Brussel·les (ACN)

 

Puigdemont i Comín, convocats a Madrid

El cas de Puigdemont i Comín és igual d'incert, però per poder fer el camí a la inversa. Les dificultats jurídiques per als candidats a Bèlgica es presenten perquè el Parlament Europeu, segons un informe jurídic, obliga els eurodiputats a recollir l'acta físicament a Madrid, on serien arrestats.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, creu que trobaran la manera d'obtenir l'acta, que, segons ell, "no és física", i no descarta haver de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

"Puigdemont i Comín ja són eurodiputats. Per ser-ho, només fa falta ser elegit. La resta són tràmits administratius."

 

També per exercir com a eurodiputat a Estrasburg, on es troba la segona seu de l'Europarlament, Puigdemont i Comín s'enfrontarien a un altre obstacle, perquè entrar a França podria reactivar l'euroordre de detenció.

 

 

En cas d'aconseguir ser eurodiputats de ple dret els problemes no s'haurien acabat, perquè en qualsevol moment la cambra europea podria votar per majoria simple aixecar la seva immunitat parlamentària i normalment aquestes votacions tiren endavant. Si això passés, el mandat quedaria interromput. La petició per part d'Espanya l'hauria de sol·licitar el president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que jutja actualment els líders del procés.

 

"El Suprem, que hauria de respectar la legalitat sense que l'hi demanessin, el que hauria de fer ara és, d'ofici, suspendre les ordres de detenció nacional que hi ha en vigor en contra de Puigdemont i de Comín. Ells saben les seves obligacions i els dos han estat electes i tenen una immunitat en la qual no pot interferir el Suprem. Si el que volen és embrutar la imatge de les institucions espanyoles a nivell europeu, hauran de prendre una decisió. A Europa es juguen una cosa important, la poca credibilitat que els queda."

 

L'última paraula a Europa la tindria el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, perquè els jutges de Luxemburg haurien d'acordar mesures cautelars per avalar Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

Si el número 1 i 2 de la llista de JxCat a Europa fossin inhabilitats o renunciessin a l'escó, la situació de Clara Ponsatí, la tercera de la llista, seria la mateixa que la de Puigdemont i Comín. Només la quarta de la llista, Erika Casajoana, no tindria dificultats jurídiques per poder accedir a l'Eurocambra.

 

Joaquim Forn durant una entrevista des de la presó (ACN)

 

Acta de regidor a l'Ajuntament de Barcelona

Joaquim Forn ha sortit elegit com a regidor a les eleccions municipals d'aquest diumenge 26 de maig. La seva formació, JxCat, ha aconseguit cinc escons i ser la cinquena força a l'Ajuntament de Barcelona. Per poder recollir l'acta de regidor el 15 de juny, Forn demanarà permís al tribunal. El seu equip creu que hauria de poder exercir com a regidor perquè la legislació local només preveu la suspensió en cas de sentència. El partit apunta que el reglament de l'Ajuntament no conté cap article segons el qual se'l pogués suspendre.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut