Barry "Butch" Wilmore i Suni Williams en una imatge al mes d'abril (Reuters/Joe Skipper)

Els dos astronautes atrapats a l'espai seran rescatats per un coet d'Elon Musk

Barry "Butch" Wilmore i Sunita Williams porten dos mesos i mig a l'Estació Espacial Internacional, després que s'espatllés el coet on viatjaven, i no tornaran a la Terra fins al febrer del 2025

Redacció/Agències

Barry "Butch" Wilmore i Sunita Williams ja tenen bitllet de tornada a la Terra, dos mesos i mig després de quedar atrapats a l'Estació Espacial Internacional (EEI). Segons ha explicat la NASA, els astronautes tornaran el febrer del 2025 en una nau de Space X, empresa propietat del magnat Elon Musk.

Així ho ha confirmat, amb posat greu, l'administrador de l'agència aeroespacial nord-americana, Bill Nelson, que ha fet una roda de premsa aquest dissabte.

"La NASA ha decidit que Butch i Suni tornaran amb una tripulació al febrer, i la Starliner tornarà sense tripulació."

La parella d'astronautes nord-americans havia de tornar a la Terra a mitjans de juny, poc més d'una setmana després del llançament de la seva nau Starliner des del Centre Espacial Kennedy al cap Canaveral, a Florida. Però problemes amb el sistema de propulsió --van fallar 5 dels 28 propulsors-- i petites fugues d'heli a l'aparell, propietat de Boeing, van impedir que Wilmore i Williams poguessin emprendre el camí de tornada.

Una humiliació per a Boeing

Que la NASA hagi optat perquè els seus astronautes siguin rescatats amb una nau de Space X és un cop dur per a Boeing, que competeix amb l'empresa d'Elon Musk en la carrera aeroespacial.

L'agència nord-americana té contractes amb Boeing --que opera la Starliner-- i Space X --a càrrec de les Crew Dragon-- per fer els desplaçaments a l'EEI. Mentre amb els primers va signar un contracte de 4.400 milions de dòlars per sis vols, als segons els va pagar 3.500 milions per fer-ne nou. Els coets de Musk són més econòmics i ara, a més, els treuen les castanyes del foc.

Elon Musk, CEO de l'empresa Space X, en una conferència al maig (Reuters/David Swanson)

Així serà l'operació rescat

Després dels problemes a la Starliner, la NASA va plantejar dos escenaris: fer tornar els astronautes amb la mateixa nau, després de reparar-la, o enviar un coet de Musk al rescat. Si haguessin optat per la primera opció, la idea era que viatgessin a la Terra amb l'aparell arreglat el 2 de setembre.

Descartada aquesta possibilitat, finalment serà una missió de Space X qui rescati Wilmore i Williams. Sortiran el 24 de setembre amb una tripulació de dos astronautes, en comptes de quatre, per fer lloc als altres dos. Quan estiguin junts s'afegiran a aquesta nova missió, que està previst que duri sis mesos, fins al febrer, quan per fi tornaran a casa.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTecnologiaNASA
Anar al contingut