Imatge d'arxiu d'un correfoc a les festes de Gràcia (Matthias Oesterle/ZUMA Wire/dpa)

Els correfocs de les festes de Gràcia, prohibits per les discrepàncies entre colles

Els grups polítics del districte acorden denegar els permisos després que hagi estat impossible un acord de mínims entre la Colla Vella i la Coordinadora de Colles

Redacció/EFEActualitzat

Les desavinences entre grups han provocat la suspensió les activitats de les colles de foc i fan trontollar la resta d'actes de cultura popular durant la festa major del barri de Gràcia de Barcelona, que començarà aquest dijous.

La decisió l'han pres tots els grups polítics amb representació al ple del districte, després de constatar que no es donen les circumstàncies indispensables per garantir el desenvolupament adequat dels actes previstos, tenint en compte la disputa oberta entre algunes de les colles que hi haurien de participar.

La presidenta de la Coordinadora de Colles, Mercè Amell, ha explicat al 324.cat que la decisió del districte ha desencadenat una negociació d'última hora entre les parts en conflicte --la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i la Colla Vella de Gràcia--, amb l'esperança que la situació pugui redreçar-se en les pròximes hores.

Segons Amell, a hores d'ara l'Ajuntament ha paralitzat tots els permisos per als actes de cultura popular, i només està disposat a desencallar-los si hi ha un acord entre les colles perquè no hi hagi problemes en el transcurs de la festa major.

"Ens diuen que, si ens posem d'acord i portem una proposta, desbloquejaran els permisos, i si no, no surt ningú", explica la presidenta de l'entitat que aglutina les colles del barri.

Entre altres, el bloqueig de permisos afecta les matinades de foc, la plantada de colles de foc i la cercavila del dia 15, i els correfocs infantil i d'adults del dia 21.
 

Van abandonar la Coordinadora al gener

Els darrers mesos han anat en augment les discrepàncies entre la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i els grups que en formen part i la Colla Vella de Gràcia, que al gener va anunciar la decisió de deixar l'entitat.

L'origen del conflicte va ser la sanció que la Coordinadora va imposar a la Colla Vella de Gràcia per haver cremat pirotècnia en l'actuació del primer dia de festa de l'any passat, malgrat que en assemblea s'havia acordat que el recorregut es faria sense foc. En un comunicat, la Colla Vella es va defensar dient que havien respectat el protocol tradicional.

Des de llavors, asseguren des del districte, les desavinences entre aquests col·lectius ha fet "impossible" arribar un acord de mínims perquè es pugui cremar en una de les festes majors més destacades de Barcelona.

Fonts municipals assenyalen que, des del districte, han intentat sense èxit dur a terme un procés d'intermediació per buscar una solució al conflicte en què han comptat, fins i tot, amb professionals externs.

El districte considera que per celebrar la festa major amb normalitat cal poder comptar amb la participació de tots els grups i assenyala que tant des de la direcció del districte com des de tots els partits han apel·lat a la responsabilitat de totes les parts implicades pel bé de la cultura popular de Gràcia.

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut