Els Comuns, 10 anys després: cap on va el partit després del pas al costat de Colau

En l'assemblea nacional que es farà al novembre, els Comuns volen repensar i rellançar el seu projecte per reconnectar amb l'electorat perdut

Xavier CaraltóActualitzat

Barcelona en Comú ha celebrat aquest dissabte la festa del seu desè aniversari, amb el comiat, que podria ser temporal, d'Ada Colau de la primera línia política.

Aquest dissabte, l'exalcaldessa de Barcelona ha destacat els mèrits i victòries que han aconseguit en els dos mandats en què va liderar el consistori i ha reivindicat el seu llegat. Colau considera que serà difícil desfer alguns dels passos fets per la bona acollida ciutadana.

El pas al costat d'Ada Colau coincideix amb la preparació de l'assemblea nacional dels Comuns, que es farà al novembre. Un congrés que es va avançar un any a causa dels mals resultats electorals i en què s'haurà de renovar la direcció del partit.

Als Comuns, tothom coincideix a dir que Ada Colau és insubstituïble com a líder. En una entrevista a "Els matins", ella agraïa els afalacs i s'excusava entre sospirs: "És que han passat deu anys... Jo crec que això ho entén tothom."

Però el cert és que a més de plegar com a regidora, Colau també ha renunciat a repetir com a coordinadora del partit, un càrrec que ha compartit amb Jéssica Albiach, la presidenta del grup parlamentari, i amb la diputada al Congrés i exalcaldessa de Castelldefels Candela López. Cap de les dues ha dit encara si aspirarà a la reelecció.

Els candidats es fan esperar

De moment, els principals dirigents ecosocialistes guarden silenci respecte als noms i diuen que ara cal centrar-se en la preparació de les ponències de l'assemblea. Això sí, tothom dona per fet que es mantindrà la fórmula d'una direcció coral capaç d'aglutinar les diferents sensibilitats del partit.

Una de les coordinadores, Candela López, diu que són "un espai molt divers, que neix de diferents sensibilitats, i la idea és que la futura direcció dels Comuns mantingui totes aquestes pluralitats i que, per tant, treballen de manera conjunta".

Albiach, en una entrevista al programa "Cafè d'idees" de TVE-Catalunya, afirmava: "Hi haurà canvi de cares, això ho puc assegurar". Parlava d'oxigenar el partit.

Ada Colau en un moment de l'entrevista a 'Els matins' de TV3
Ada Colau en l'entrevista, aquesta setmana, a "Els matins" de TV3

Probable llista unitària

Diverses fonts consultades apunten que és força probable que es presenti una candidatura unitària i que hi ha dirigents treballant en aquesta direcció. Un escenari que allunyaria l'assemblea dels Comuns de possibles enfrontaments interns.

A més d'elegir les coordinadores, que no necessàriament han de ser tres, l'assemblea també renovarà la quarantena de membres de l'executiva i el centenar llarg del consell nacional.

Reconnectar amb els votants perduts

La decisió de fer l'assemblea un any abans del que tocava es va prendre després de les dues patacades electorals seguides a les eleccions al Parlament i a les Europees. En aquest últim cas, Podem els va passar davant a Catalunya i el candidat Jaume Asens reconeixia lacònicament que "és obvi que aquestes eleccions no les hem guanyat nosaltres".

En la reunió del novembre, els Comuns volen repensar i rellançar el seu projecte. I el primer repte que posa sobre la taula la direcció actual és reconnectar amb l'electorat perdut en llocs on abans tenien més presència.

Pugna amb els socialistes i l'extrema dreta

Candela López considera que la por i les incerteses potser han portat la gent "a anar a forces polítiques més conservadores que nosaltres, com el partit socialista, però també ens preocupa que gent que necessitaria polítiques progressistes per millorar les seves condicions de vida està anant a votar a l'extrema dreta".

Millorar la implantació territorial més enllà de la primera i la segona corona metropolitana és un altre tema pendent que els Comuns debatran al consell nacional.

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, i l'exalcaldessa Ada Colau durant la compareixença per explicar el preacord amb el PSC (Europa Press/David Zorrakino)

Els debats clàssics

Amb l'ampliació de l'aeroport del Prat, ressuscitada pel govern socialista, els Comuns hauran de debatre sobre si cal anar més enllà amb les polítiques ecologistes. I també estarà sobre la taula, amb tota probabilitat, si calen posicionaments més sobiranistes o més federalistes.

Tot plegat amb l'objectiu de preparar el partit per afrontar amb les millors condicions possibles el nou cicle electoral, que començarà amb les municipals del 2027.

Per cert, Ada Colau, al mateix temps que feia el pas al costat, deixava la porta oberta a repetir com a candidata, "Sobretot, sobretot, treballarem per fer l'alternativa més il·lusionant de cara al pròxim cicle", deia a Ariadna Oltra en l'entrevista a "Els matins".

Una opció que ha tornat a posar sobre la taula aquest dissabte, durant la festa de Barcelona en Comú: "Estic convençudíssima que el 2027 podrem tornar a guanyar les eleccions a Barcelona per seguir fent coses per a la gent, i crec que els adversaris també ho saben. Per això fan aquestes fake news i campanyes de desprestigi. Deu ser que ens tenen por?", s'ha preguntat.

ARXIVAT A:
ComunsAda Colau
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut