Salvador Illa presideix la reunió del consell de govern de la Generalitat (ACN/Gerard Artigas)

Els compromisos PSC-ERC a la llista de deures del govern: del finançament a infraestructures

El president Illa té al davant una llarga llista de promeses polítiques, socials i econòmiques que haurà d'abordar si vol mantenir l'estabilitat parlamentària i aprovar els pressupostos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Alba Gil

Periodista de la secció de Política de TV3

@Gil_Alba
Actualitzat

La maquinària ja està en marxa. Amb els consellers nomenats, el sottogoverno escollit i les línies estratègiques sobre la taula, el nou govern socialista ha començat a rodar.

En els pròxims mesos, l'executiu de Salvador Illa haurà d'afrontar el gruix de carpetes pactades amb Esquerra Republicana, un conjunt de compromisos que haurà de respectar si vol tenir garantida l'estabilitat parlamentària i aprovar els pressupostos.

El mateix president ho va admetre en el seu discurs d'investidura, en què va prometre "continuar treballant" per aconseguir el suport necessari per tirar endavant els seus projectes a la cambra catalana.

Convenció Nacional al primer ple

És precisament aquí on, aviat, el PSC podria complir un dels primers compromisos adquirits amb els republicans: la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític, un organisme que tots dos partits van pactar impulsar en el primer ple del Parlament posterior a la constitució del nou govern.

Aquesta convenció, presidida per ERC, haurà d'estar integrada per representants dels grups parlamentaris i tindrà com a objectiu debatre sobre la resolució del conflicte polític amb l'Estat.

L'executiu de Salvador Illa ha de començar a complir els compromisos que té amb ERC (ACN/Gerard Artigas)

La prioritat número 1: finançament singular. Ara bé, a ningú se li escapa que, en aquesta legislatura, totes les mirades estan posades en el finançament singular, el gran cavall de batalla.

Si es compleix l'acord d'investidura, durant el primer semestre del 2025 s'haurien de concretar els detalls de la futura hisenda catalana perquè el 2026 Catalunya recapti, almenys, l'IRPF.

Fins ara, Illa s'ha mostrat ferm a defensar que el nou model de finançament no només "proveeix Catalunya dels recursos que necessita per prestar serveis públics de qualitat", sinó que "cap perfectament en el marc de convivència de la Constitució espanyola". Això, malgrat la polèmica per les paraules de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que nega que l'acord amb Esquerra suposi un concert econòmic.

Modernització de l'aeroport, traspàs de Rodalies i fre al Hard Rock

El govern també haurà de posar fil a l'agulla a altres assumptes espinosos, com el futur de l'aeroport del Prat. El pacte amb ERC parla de "modernitzar-lo" i no d'ampliar-lo, però obre la porta a solucionar els problemes de capacitat en hores punta; això sí, acotant les operacions i les emissions i respectant la biodiversitat.

Per aconseguir-ho, el PSC i Esquerra han pactat crear un Consell Rector Aeroportuari de Catalunya, així com l'Autoritat Aeroportuària de Catalunya, i s'han compromès que la Generalitat pugui incidir en els aspectes "clau i estratègics" de la infraestructura.

 

Un altre dels punts que haurà d'abordar el govern és la creació d'un consorci per fer front al dèficit d'inversions i executar les pressupostades. Entre les prioritats, hi figura el traspàs de Rodalies. El procés serà llarg, però al gener s'hauria de començar a traspassar la primera línia, l'R1 del Maresme, i durant l'any s'hauria de constituir la nova operadora del servei. A més de les línies, l'acord inclou un pla de xoc de millora de serveis, el desplegament de la T-mobilitat, la bonificació de la T-jove i la gratuïtat de la T-16.

També de cara al 2025, el PSC s'ha compromès a apujar l'impost als casinos, cosa que, a la pràctica, suposa un fre parcial al Hard Rock. Un compromís de la mà de l'aposta per un turisme "responsable i sostenible" al Camp de Tarragona.


Continuïtat de certes polítiques d'Aragonès

Macroprojectes a banda, aquesta tardor es veurà si els socialistes donen continuïtat a algunes de les iniciatives impulsades per l'executiu de Pere Aragonès, sobretot pel que fa a la promoció del català, com l'aprovació del Pacte Nacional per la Llengua, i de les polítiques socials.

En l'àmbit educatiu, Illa ha promès respectar que la presència de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari estigui basada exclusivament en criteris pedagògics recollits en el projecte lingüístic de cada centre.

També, mantenir la gratuïtat de l'infantil 2 i ampliar-la a l'1, no tocar l'avançament del calendari escolar i no concertar les escoles que segreguen per gènere a primària.

En habitatge -un dels pals de paller també de l'acord del PSC amb els Comuns-, els socialistes s'han compromès a construir 50.000 pisos fins al 2030, a incrementar el parc de lloguer assequible i a regular els lloguers de temporada i d'habitacions i els pisos turístics.

Compromisos complerts: tres conselleries i la lluita contra la sequera

De compromisos, ja n'hi ha de complerts, com la creació del Departament de Política Lingüística, que lidera Francesc Xavier Vila, secretari general d'aquesta àrea durant el govern d'ERC, o la continuïtat de les conselleries d'Igualtat i Feminisme i d'Unió Europea i Acció Exterior, que es mantenen tot i canviar lleugerament de nom.

I encara més: el combat a la sequera, un dels grans reptes dels últims anys que el govern socialista "a l'ombra" treballa des de fa temps i ja està abordant amb un nou full de ruta que va més enllà de les inversions previstes inicialment.

ARXIVAT A:
ERCPSCGeneralitat de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut