Balena sota l'aigua
La zona és un important pas de balenes

Els cetacis que migren al Mediterrani ja tenen un corredor protegit

El Consell de Ministres aprova la protecció d'una zona de gran valor ecològic

Xavier DuranActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret per protegir un corredor de migració de cetacis entre les illes Balears i la Península. Amb aquesta mesura quedaran prohibides en aquesta zona les activitats extractives que actualment no estiguin en vigor i els sondejos acústics amb canons d'aire comprimit i altres mitjans que produeixin contaminació acústica submarina.

Es tracta d'una àmplia zona de 46.385,7 quilòmetres quadrats --com dues vegades el País Valencià o 1 vegada i mitja Catalunya-- que va des del cap de Creus fins al cap de la Nau i fins uns quants quilòmetres al nord de l'illa de Menorca. També s'estableix la seva inclusió en la llista internacional de Zones Especialment Protegides d'Importància per al Mediterrani (ZEPIM) creada en el marc del Conveni de Barcelona.

 

 

La demanda de protecció, expressada durant molts anys per científics i entitats, es basa en els greus efectes de la contaminació acústica en els cetacis en aquesta zona de pas migratori. És per on passa el rorqual comú per anar a les seves àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani. També és on viuen i obtenen aliment moltes altres espècies de cetaci, com el catxalot, el dofí mular i el dofí llistat, i altres animals marins, com la tortuga babaua i diverses espècies d'aus.

La contaminació acústica provoca greus danys als cetacis, perquè els desorienta. Això els pot acabar provocant la mort perquè no poden esquivar els vaixells. Molts cetacis trobats morts a les platges han estat víctimes d'aquest problema.

Vídeo relacionat: La majoria de balenes que apareixen mortes a la costa catalana es desorienten per la contaminació acústica

A part dels motors de les embarcacions, la font més important són les activitats extractives i els sondejos per buscar recursos. Amb el reial decret poden quedar sense atorgar els dotze permisos sol·licitats per la petrolera escocesa Cairn Energy al golf de Lleó. Probablement tampoc tirarà endavant el permís "Medusa" per buscar hidrocarburs a les costes de Tarragona, sol·licitat per Repsol, Cepsa, CNWL Oil Espanya i Petroleum Oil & Gas Espanya.

L'Aliança Mar Blava, que des de mitjans de 2015 demanava la protecció del corredor, ha expressat la seva satisfacció perquè finalment s'hagi aprovat. Mar Blava és una aliança que inclou administracions públiques, entitats de sectors com la pesca, el turisme o el nàutic, organitzacions socials i ecologistes, sindicats i institucions públiques i privades.

Al llarg del 2016 i el 2017 va aconseguir molts suports; entre d'altres, els del Parlament i el govern balears, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i diversos ajuntaments, com els de Palma, Barcelona i València.

El govern del Partit Popular s'havia compromès a protegir la zona i va posar la norma a informació pública. Però no va arribar a aprovar-la en un Consell de Ministres.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaMedi ambient
Anar al contingut