La Guàrdia Civil va detenir una dotzena d'independentistes a qui va acusar de terrorisme

Els CDR de l'operació Judes, a un pas de judici per terrorisme i tinença d'explosius

Alerta Solidària acusa el jutge de retardar l'entrega de diligències secretes i tancar el sumari immediatament després

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional espanyola ha tancat el sumari de l'operació Judes i jutjarà els membres dels CDR detinguts el setembre de 2019 per terrorisme i tinença d'explosius, tot i que la Guàrdia Civil no en va trobar cap.

El jutge Manuel García-Castellón ha tancat la investigació i ha conclòs que els 12 implicats podrien ser acusats d'haver planificat atemptats terroristes, amb penes de presó que poden arribar als 27 anys de presó.

El cas va començar el 23 de setembre de 2019 amb una operació de la Guàrdia Civil, que va comportar la detenció de 13 persones, set de les quals van ser empresonades preventivament, tot i que mesos després van ser alliberades.

Un acte en solidaritat amb els detinguts en l'operació policial

Els encausats, per un judici del qual encara no hi ha data fixada, són Ferran Jolis, Jordi Ros, Germinal Tomàs, Edu Garzón, Alexis Codina, Xavier Buigas, Clara Borredo i David Budria, acusats de "pertinença a organització terrorista" i "fabricació i tinença d'explosius de caràcter terrorista". A més, Esther Canet, Sonia Pasqual, Rafael  Delgado i Queralt Casoliva, estan encausats per organització terrorista. Xavier Duch, inicialment detingut, va quedar alliberat del procediment penal per motius de salut.

Cinc dels dotze acusats després de declarar als jutjats de Mollet del Vallès, el 28 de setembre de 2021 (Albert Segura Lorrio/ACN)

Per Alerta Solidària, col·lectiu que exerceix la defensa dels acusats, és una vulneració greu de drets perquè impedeix demanar noves proves després que, fa dues setmanes, se'ls va entregar part de la documentació de la peça secreta inicial del cas.

Denuncien que des del gener passat s'han succeït fins a 11 resolucions que ordenaven al jutge instructor lliurar a les defenses el contingut de les diligències secretes, i no van tenir accés a elles fins fa dues setmanes. Ara els ha deixat sense marge de maniobra, diuen, tancant el sumari pocs dies després.

També denuncien que la documentació que han rebut és "incompleta", ja que hi ha "forats i salts temporals".

Queden pendents de resoldre, però, diversos recursos, entre ells un que qüestiona la negativa del magistrat de prorrogar la instrucció.

 

ARXIVAT A:
JudicialCDR
Anar al contingut