Els botellons a la platja del Vinyet de Tarragona posen en risc l'espai natural del Gaià

El fet que la platja sigui a tocar d'Altafulla tot i pertànyer a Tarragona complica les tasques de control

Actualitzat

La platja del Vinyet, a tocar d'Altafulla, però que pertany a Tarragona, va ser un dels llocs triats per fer-hi macrobotellons el cap de setmana passat perquè no hi ha toc de queda. Aquesta zona protegida a la desembocadura del riu Gaià, la nit de dissabte va quedar envaïda per més d'un centenar de persones que van deixar l'espai brut i malmès.

Els que van anar al botelló no van respectar els espais protegits (Associació Mediambiental La Sínia)

A més de ser un espai natural protegit, està abalisat perquè la gent no hi passi, però amb aquestes concentracions de gent els actes incívics són difícils de controlar, segons Héctor Hernández, coordinador Associació Mediambiental La Sínia que ha denunciat els fets.

Hernández explica com afecten els botellons la vida de les aus de la zona i com de fàcil és de trencar-ne l'equilibri.

"En aquesta zona de dunes, hi viuen tota una sèrie d'espècies protegides com ara el corriol camanegre, que fa el seu niu a la sorra. Requereixen el màxim de tranquil·litat i que la gent no entri a les zones abalisades. És evident que, quan estàs de festa un dissabte a la nit, totes aquestes coses es trenquen i el que estàs protegint durant un any o diversos anys amb una petita festa d'aquestes es pot trencar."

L'espai natural protegit i està delimitat per no envair l'ecosistema de les aus (CCMA)

El fet que la frontera entre Tarragona i Altafulla sigui al mig d'aquesta platja complica molt la gestió del control. Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla, considera que hi ha un problema de termes municipals que s'ha de solucionar.

"Hi ha veïns de la Mora i de Tamarit que truquen a la policia local d'Altafulla pensant-se que ells són d'Altafulla, i són Tarragona. Aquí hi ha un problema de termes municipals al qual d'alguna manera hem de trobar una solució, perquè l'Ajuntament d'Altafulla no pot estar pendent d'una cosa que no és del seu mateix terme."

L'Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, ha fet reunions amb els càmpings de la Mora i Tamarit perquè no deixin sortir els clients a partir del toc de queda, ja que és terme municipal de Tarragona. La vigilància nocturna per evitar botellons està repartida entre els cossos de seguretat i aquesta zona correspon als Mossos d'Esquadra.

El soroll i la gent els espanta aus protegides com el corriol camanegra, que fa el niu a la sorra (CCMA)

Aquest és un problema que es repeteix a diferents punts del territori, bàsicament a la costa, i en municipis que no tenen toc de queda, a diferència d'altres localitats veïnes. Com ha passat també a Palafrugell, al Baix Empordà, on l'Ajuntament ha demanat entrar a la llista de municipis amb toc de queda perquè no dona l'abast per controlar les festes nocturnes, malgrat haver tancat totes les platges a la nit.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus EcologiaToc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut