Les vinyes i les pastures han sigut claus per frenar l'incendi (ACN/Gemma Tubert i Gerard Vilà)

Els Bombers donen per extingit l'incendi de Portbou i Colera

El foc ha malmès la planta d'osmosi de Colera i l'Ajuntament demana als veïns que no utilitzin l'aigua de l'aixeta per beure ni cuinar

Redacció/ACNActualitzat

Els Bombers han donat per extingit l'incendi de Portbou poc abans de la 13 d'aquest dimarts, després de cremar pràcticament 600 hectàrees i de tenir-lo controlat des de dilluns al matí.

Durant la nit de dilluns a dimarts i la jornada d'avui, un camió d'aigua dels Bombers ha revisat el perímetre de l'incendi per evitar revifades i poder actuar en cas que es detecti algun punt calent.

Dilluns s'ha mantingut un dispositiu dels Bombers (ACN/Gemma Tubert i Gerard Vilà)

El foc va començar a cremar aquest divendres i des de diumenge no es registren revifalles.

La previsió del temps és que afluixi la tramuntana i entri la marinada.


Demanen no fer servir l'aigua de l'aixeta per beure ni cuinar

Les flames de l'incendi han malmès la planta d'osmosi de Colera, de manera que l'Ajuntament ha recomanat als veïns no utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure ni per cuinar.

En un ban, el consistori explica que s'han detectat uns valors de clorurs a l'aigua superiors als límits establerts. És per això que demana que només es faci servir per dutxar-se o per rentar roba i estris.

"Degut a la situació d'emergència que hem viscut aquest cap de setmana amb el virulent incendi que ha afectat el municipi, s'ha utilitzat un volum molt alt d'aigua i atès que partíem ja d'una situació de sequera extrema, a data d'avui s'ha agreujat la situació", assegura el consistori al comunicat.


D'altra banda, a Portbou, la companyia Telefònica continua treballant per retornar el servei de fibra òptica, connexió a internet per cable i la línia de telèfon fix al municipi. El servei va quedar afectat per l'incendi.

Vehicles circulant per la zona de l'incendi de l'Alt Empordà, ja reoberta al trànsit aquest dilluns (ACN/Gemma Tubert i Gerard Vilà)
Vehicles circulant per la zona de l'incendi de l'Alt Empordà, ja reoberta al trànsit aquest dilluns (ACN/Gemma Tubert i Gerard Vilà)

Les vinyes i les pastures, claus per frenar l'incendi

El mosaic que ofereix el paisatge a Colera i Portbou després del foc és de clapes amb vegetació i vinyes pràcticament intactes. Les vinyes de la zona, sumades a les pastures de cabra i vaca que hi ha a la zona, han estat "clau" per frenar l'expansió de l'incendi.

Així ho ha assegurat el cap d'intervenció dels Bombers, David Martínez, que ha dit que han "ajudat" a les tasques d'extinció i "a parar el foc".

Malgrat això, les flames han afectat una de les vinyes, la de la Pineda, que el celler Hugas de Batlle té a tocar de la carretera que va a Portbou. El propietari, Eduard Hugas de Batlle, calcula que perdran part de la producció, ja molt afectada per la sequera.

Mentrestant, un cop controlat l'incendi, els municipis de Colera i Portbou intenten tornar a la normalitat mentre quantifiquen els danys i les pèrdues que han patit. L'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, assegura que durant les pròximes setmanes se centraran a calcular els danys:

"Hi va haver anul·lacions als hotels i als restaurants i ara ens tocarà fer la feina amb la resta d'administracions per poder ajudar els empresaris a sortir-se'n."

En el mateix sentit, l'alcalde de Colera, Lluís Bosch, ha afirmat que es van viure uns moments "dramàtics" perquè el poble va quedar completament encerclat per les flames, però que agraeixen la tasca dels cossos de seguretat i dels Bombers perquè van "protegir" el municipi:

"Ara toca tornar a la normalitat, avui la carretera ja està oberta i tothom pot començar a gaudir de l'estiu."

 

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut