(iStock/Tetiana Soares)

Els avis suecs podran gaudir d'un permís remunerat per tenir cura dels nets

Els progenitors podran cedir 45 dies del seu permís de natalitat als avis i un pare o una mare monoparentals en podran cedir fins a 90, durant el primer any de vida del fill
Redacció Actualitzat
TEMA:
Família

Suècia es torna a avançar en les prestacions per tenir cura dels infants: el govern suec ha aprovat una llei que permet als avis gaudir d'un permís retribuït per tenir cura dels nets.

Cinquanta anys després que fos el primer país a ampliar el permís per naixement d'un fill als pares a més de les mares, ara amplia aquesta prestació als avis, fins ara exclusiu dels progenitors o cuidadors.  

La prestació, que ha entrat en vigor aquesta setmana, permet a la parella de progenitors del nadó transferir fins a 45 dies del seu permís de natalitat als avis, una transferència que en el cas d'un pare o una mare monoparentals es pot allargar a 90 dies, durant el primer any de vida del nadó.


Transferir dies a qualsevol persona

La preocupació del govern suec de tenir cura dels infants des del naixement ve de lluny i, al desembre, va aprovar al Parlament tirar endavant una llei perquè els pares poguessin transferir part de la seva prestació parental a altres persones, com per exemple, familiars pròxims.

Els avis suecs que cuidin els nets podran cobrar un subsidi tant si estan jubilats com en actiu (Pixabay/clarkevincent0)

Alexandra Wallin, cap del Departament d'Infància i Família de l'Agència de Seguretat Social sueca, considera que "serà més flexible i s'ofereixen més opcions, sobretot a les famílies monoparentals", ja que no només es poden transferir aquests dies als avis.

"Es poden transferir els dies a qualsevol, però les normes són les mateixes que per a la prestació parental normal: cal estar a la Seguretat Social per tenir el subsidi parental."


En general, les persones que viuen i treballen a Suècia tenen dret a gaudir del permís parental remunerat. En el cas dels avis que cuidin el net, no han d'estar laboralment en actiu per cobrar el subsidi. Una persona jubilada també es pot acollir al permís parental, però el subsidi es calcularà segons els seus ingressos.

Els pares suecs tenen dret a una excedència pel naixement d'un fill de 480 dies, és a dir, uns 16 mesos. Els primers 390 dies cobren un subsidi en funció dels seus ingressos. Pels 90 dies restants reben una quantitat fixa de 180 corones, uns 16 euros diaris.

A més, fins que el fill té vuit anys poden fer una jornada laboral reduïda, mentre que els funcionaris públics poden fer reducció de la jornada laboral fins que els fills tinguin dotze anys.

Els avis suecs poden tenir un permís retribuït per cuidar els nets (Pixabay) (Pixabay)

El 1974, Suècia va substituir el permís de maternitat per sexe per un permís parental per als dos progenitors. Aleshores, l'anomenada assegurança parental permetia als pares tenir sis mesos de baixa laboral per fill i cada progenitor tenia dret a la meitat dels dies.

A Espanya, no es va arribar a gaudir de tres mesos de permís per als dos membres de la parella fins a l'any 2021. Actualment, les parelles tenen una baixa de 16 setmanes per a cada progenitor.

La nova llei de famílies va quedar pendent amb l'avançament electoral, però el projecte de llei de Podem es va aprovar amb l'esperança de millorar el text més endavant amb mesures com ara el permís per naixement de 20 setmanes.

Una norma que vol reforçar la protecció social de tots els models familiars i reconèixe'ls nous drets, però deixa fora la prestació universal per criança i la retribució del nou permís per a pares i mares de vuit setmanes fins que l'infant compleixi vuit anys.

 

ARXIVAT A:
Família Drets laborals Suècia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut