La ciutat libanesa de Jiyeh després d'un atac israelià (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Els atacs d'Israel al Líban ja han causat més de mig milió de desplaçats, un 10% de la població

Hezbollah ha intentat bombardejar la seu del Mossad, però Israel ho ha impedit mentre continua bombardejant el sud i l'est del Líban
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Líban

L'ofensiva israeliana al Líban ja ha causat més de 600 morts, més de 1.800 ferits i mig milió de desplaçats. Els càlculs oficials xifren en 500.000 les persones que han hagut de marxar de casa seva, gairebé un 10% dels 5,3 milions de libanesos.

És l'èxode de molts habitants de les zones bombardejades per Israel, més de 1.600 objectius en només 2 dies.

A moltes d'aquestes persones les han allotjat entre les més de 150 escoles que s'han habilitat com a albergs improvisats de camí cap al nord i altres edificis públics, principalment de la capital, Beirut, i a la seva perifèria. D'altres han optat per sortir del país i anar cap a Síria.

Feryal Mehsen i la seva família en un centre educatiu convertit en refugi a Beirut (Reuters/Emilie Madi)

Per intentar donar resposta a aquesta crisi de desplaçats, la UNRWA, l'agència de l'ONU per als desplaçats palestins, ha anunciat l'obertura de dos refugis d'emergència al sud i a l'est del Líban, i que s'obriran més "si es necessari".
 

Hezbollah intenta bombardejar la seu del Mossad

Mentrestant, aquest matí les alarmes han sonat a la capital econòmica d'Israel, Tel-Aviv, per un míssil terra-terra llançat des del Líban que ha estat interceptat. En una acció inèdita fins ara, l'afeblida Hezbollah ha intentat atacar els serveis d'espionatge d'Israel, el Mossad.

Ho han explicat amb un comunicat en què responsabilitzen el Mossad de les explosions d'aparells de comunicació de Hezbollah de la setmana passada i dels atacs als seus comandaments:

"Els combatents de la Resistència Islàmica han disparat aquest dimecres a les 6.30 del matí un míssil balístic tipus Qader-1 contra el quarter general del Mossad, responsable de l'assassinat dels seus líders, als suburbis de Tel-Aviv."

Segons fonts israelianes, el míssil l'ha interceptat el sistema de defensa aèria conegut com a Fona de David, i no hi ha hagut ni danys ni víctimes, només han sonat les sirenes d'avís a Tel-Aviv.

La Fona de David és un dels sistemes que componen la defensa antiaèria d'Israel, que tenen noms com Llamp de FerroCúpula de Ferro, Fletxa 2 o Fletxa 3, cadascun concebut per interceptar diferents tipus de míssils, coets, drons i altres amenaces aèries.

Trajectòria d'un míssil interceptat per la Cúpula de Ferro, aquest dimecres a Israel (Reuters)

Hezbollah admet la mort d'un dirigent

En un altre comunicat, Hezbollah també ha confirmat la mort d'un dels seus líders, Ibrahim Qobeissi, en l'atac d'Israel d'aquest dimarts contra un punt de la rodalia de Beirut.

L'exèrcit d'Israel havia afirmat aquest dimarts que Qobeissi era l'objectiu d'aquest atac, tot assegurant que era el màxim responsable de l'operatiu de llançament de míssils i coets de Hezbollah.

El Ministeri de Salut del Líban va explicar que en l'atac, al barri de Dahieh, hi van morir 6 persones i van quedar ferides 25 més, però sense detallar les seves identitats.

El comunicat de Hezbollah inclou una mena de biografia de Qobeissi, que explica que pertanyia a aquesta organització des de la seva fundació, el 1982, i que ha liderat operacions contra Israel.

Una explosió després d'un bombardeig israelià, aquest dimecres al sud del Líban (Reuters)

Més bombardejos al sud i a l'est del país

D'altra banda, per quart dia consecutiu, aquest dimecres a la matinada Israel ha continuat bombardejant l'est i el sud del Líban, com el poble de Deir al Zahrani, a uns 50 quilòmetres de la frontera amb Israel.

També la vall de la Bekaa, principalment els voltants de Baalbek, zona molt castigada ja en les incursions dels avions de combat israelians dels últims dies.

Uns atacs que des de diumenge fins a aquest dimarts a la nit han matat almenys 570 persones, entre els quals 50 infants, i n'han ferit 1.800 més, segons dades comunicades pel govern libanès.

La guerra vista des de Nova York

Mentrestant, el primer ministre del Líban, Najib Mikati, ha viatjat aquest dimarts a Nova York, on se celebra l'Assemblea General de l'ONU, un viatge que no estava previst i que es va anunciar per sorpresa.

Manifestació reclamant la fi de la guerra a Gaza i al Líban, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

En paral·lel a aquesta assemblea, aquest dimecres el Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix a petició de França per debatre la situació al Líban, i caldrà veure què en surt.

A Nova York també hi ha el ministre d'Exteriors de l'Iran, Abbas Araghchi, que ha aprofitat per afirmar que no s'ha de subestimar la capacitat de Hezbollah per "arrasar les bases i les colònies d'Israel".

Per la seva banda, el ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant, ha afirmat que els atacs continuaran i s'ha mostrat satisfet dels "cops greus" que han suposat per a Hezbollah, que considera molt debilitada.

Fumera procedent d'un bombardeig israelià, aquest dimecres al sud del Líban (Reuters)
ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza Líban Hezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut