Colons israelians intenten creuar la frontera amb la Franja de Gaza per construir-hi un assentament

Els assentaments d'Israel a territoris palestins són il·legals, segons la justícia internacional

El dictamen del Tribunal Internacional de la Haia, que no és vinculant, demana a Israel que revoqui totes les lleis que emparen els assentaments il·legals en territoris palestins

RedaccióActualitzat

La Cort Internacional de Justícia, amb seu a la Haia, declara il·legals els assentaments israelians en territori palestí i reclama a l'estat hebreu que posi fi a l'ocupació dels territoris palestins i repari o indemnitzi el mal causat.  

Segons el tribunal internacional, Israel té l'obligació de "tornar la terra i altres propietats immobles" confiscades als palestins "des que va començar l'ocupació l'any 1967" i "evacuar tots els colons dels assentaments". També es pronuncia sobre el mur construït per Israel i diu que cal enderrocar-lo en les parts que es trobin dins de territoris palestins ocupats.

En un pronunciament no vinculant demanat per l'Assemblea General de les Nacions Unides, els jutges conclouen que les polítiques d'Israel equivalen a l'annexió de gran part dels territoris palestins.

Els jutges de la Cort Internacional de la Haia, presidits per Nawaf Salam (EFE/Lina Seg)

El dictamen del màxim tribunal de les Nacions Unides especifica que Israel ha de "revocar totes les lleis i mesures que hagin provocat i mantinguin la il·legalitat" que suposen els assentaments en territoris palestins.

Els jutges de la Cort Internacional de Justícia parlen de "pràctiques de discriminació" sobre el poble de Palestina i d'"intents de modificar la composició demogràfica de qualsevol part del territori". En aquest sentit, l'alt tribunal reclama a Israel que es permeti el retorn de tots els palestins desplaçats durant l'ocupació al seu lloc de residència original.

Israel apel·la als drets històrics del poble jueu

Sobre el terreny, òbviament, les opinions a Israel i Palestina són absolutament contraposades. 

Israel critica durament la postura del tribunal. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu qualifica d'il·legal el pronunciament de la Cort Internacional de Justícia i ha dit que "Israel no és conqueridor en la seva pròpia terra".

Benjamin Netanyahu en una intervenció aquesta setmana al parlament israelià (EFE/Abir Sultan)

Segons el dirigent israelià, "cap decisió falsa de la Haia distorsionarà la veritat històrica" i no es pot qüestionar la legalitat dels assentaments. Netanyahu ha fet servir les denominacions bíbliques "Judea i Samaria", que fan servir habitualment els colons, per referir-se a Jerusalem Est i Cisjordània. Nega que sigui il·legal l'ocupació israeliana en aquests dos territoris.

En la mateixa línia, el ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, apel·la als "drets històrics del poble jueu a la terra d'Israel" i acusa el tribunal de la Haia de no tenir en compte les amenaces de seguretat que viu actualment el poble israelià.

 

Abbas demana posar fi al "genocidi generalitzat"

En canvi, l'Autoritat Nacional Palestina veu el posicionament de la Cort Internacional de Justícia com una victòria.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha demanat a la comunitat internacional que obligui Israel a frenar el "projecte colonial" als territoris palestins:

"Demanem a la comunitat internacional que obligui Israel, la potència ocupant, a posar fi a l'ocupació i el seu projecte colonial de forma total i immediata, sense restriccions ni condicions".

Segons Abbas, la decisió del tribunal arriba en un moment en què "el poble palestí de Gaza, Cisjordània i Jerusalem està exposada a una agressió i a un genocidi generalitzat".

Riyad al-Maliki i Riyad Mansour, membres de la delegació palestina davant la Cort Internacional reben la felicitació pel dictamen del tribunal (EFE/Lina Selg)

L'Autoritat Palestina governa en àrees cada cop més reduïdes de la Cisjordània ocupada. De fet, Israel va assumir dijous per decret el control administratiu i civil de l'àrea B de Cisjordània. Un territori que segons els Acords d'Oslo han d'estar sota el govern de l'ANP, però amb control militar d'Israel.

Amb aquesta nova annexió administrativa, Israel ja controlaria més del 82% de Cisjordània.

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) també valora de forma molt positiva el pronunciament del tribunal de la Haia. Segons el secretari d'Organització, Hussein al-Sheij, la decisió del tribunal és "una victòria històrica per al dret a l'autodeterminació del poble palestí" i una derrota del "projecte de judaïtzació mitjançant la confiscació, el desplaçament forçat i les pràctiques racistes" d'Israel.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaONU
Anar al contingut