Els arguments d'Interior i Mossos, en 12 frases: de l'atac a Puigdemont a negar el ridícul

La cúpula dels Mossos i Interior han estat molt durs amb la fugida de l'expresident Carles Puigdemont i, fins i tot, han apuntat als "càrrecs públics" que el van acompanyar

RedaccióActualitzat

L'endemà del retorn i la posterior desaparició del president Carles Puigdemont, enmig d'un fort desplegament policial per detenir-lo, aquest divendres és dia de valoracions i anàlisis de tot el que va passar a Barcelona. 

Aquest matí han comparegut els responsables de la Conselleria d'Interior i els comandaments dels Mossos d'Esquadra, que aquest dijous estaven al capdavant d'una operació que, segons han explicat, havia de garantir l'ordre públic, la investidura i la detenció de l'expresident. 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat molt contundent amb la fugida de Carles Puigdemont:

"Ahir hi va haver la intenció de dinamitar un ple d'investidura perquè no agradava el seu resultat. També es volia atacar el govern actual per situar-lo al lloc de l'espanyolisme"

També ha acusat l'expresident de tenir un comportament inadequat:

"Els tres operatius policials estaven dimensionats però no preveien un comportament impropi de qui va ser la màxima autoritat d'aquest país"

El conseller d'Interior ha tancat files amb l'operatiu per a la detenció de Puigdemont (EFE/Quique Garcia)

Demanen no polititzar la policia

Elena, a més, ha demanat a les forces polítiques que deixin la policia fora del debat:

"Demano als polítics que treguin el cos dels Mossos d'Esquadra del debat polític perquè no fan cap favor al país. Vull donar suport al cos de Mossos, és extraordinari, i un privilegi d'aquest país".

Pel director general de policia, Pere Ferrer, aquest dijous 8 d'agost va ser un dia dur pel cos de Mossos d'Esquadra:

"Hi ha coses que costen d'entendre, perquè afecten la credibilitat dels Mossos. La jornada d'ahir l'afrontàvem com un gran repte, complex, i es va fer amb responsabilitat i professionalitat".

En la línia del conseller, Ferrer també ha demanat que no es posi el cos enmig dels problemes polítics:

"Els fets d'ahir han deixat els Mossos en una situació que no es mereix, situar-los com els responsables dels problemes polítics no resolts és un mal negoci per a la policia i el país".

També ha defensat el dispositiu per a la detenció de l'expresident:

"Ahir es buscava un triple equilibri: preservar la dignitat d'una persona que tornava de l'exili, la dignitat del Parlament, i la dignitat de la nostra policia".

 

Agents de la policia catalana durant la compareixença del conseller d'Interior i la cúpula de Mossos (REUTERS/Jon Nazca)

Defensa l'adequació de l'operatiu

El comissari general dels Mossos, Eduard Sallent, ha defensat que l'operatiu policial va ser l'adequat, tant per garantir el compliment de l'ordre de detenció com la celebració el ple d'investidura:

"El dispositiu estava dissenyat per fer-la, teníem els vehicles preparats per traslladar Carles Puigdemont a la Ciutat de la Justícia. Ens pensàvem que tindria la voluntat d'entrar al Parlament. Vam considerar que no era idònia la seva detenció a Arc de Triomf".

Així, Sallent ha acusat determinades "autoritats" i "càrrecs públics" que formaven part de la comitiva de dificultar l'operatiu dels Mossos:

"Puigdemont va ser acompanyat de càrrecs públics i electorals que tenen una responsabilitat amb aquest país, amb la voluntat de dificultar la idoneïtat de l'actuació dels Mossos".

El comissari general també s'ha referit a l'actuació al parc de la Ciutadella, quan els Mossos van llançar gas pebre per impedir que els manifestants trenquessin el cordó policial.

"Sabíem que hi havia la voluntat d'utilitzar els Mossos com a coartada per suspendre el ple. Les indicacions que teníem eren d'aguantar el màxim i garantir l'elecció del president de la Generalitat. L'actuació va ser de tanta violència contra els agents que vam autoritzar el gas pebre".

El comissari en cap, Eduard Sallent, no descarta que Puigdemont continuï a Catalunya (EFE/Quique Garcia)

Els Mossos "no hem fet el ridícul"

Pel que fa a l'assumpció de responsabilitats per la detenció fallida de Puigdemont, Sallent manté que els Mossos han estat a "l'altura":

"Jo respondré en nom dels Mossos d'Esquadra. Nosaltres teníem responsabilitats i ho explicarem tot al jutge. No hem fet el ridícul, ha estat un dispositiu que no ha aconseguit l'objectiu de detenir Puigdemont. Hi ha hagut desencert però el ridícul no l'han fet els Mossos, han estat a l'altura".

El comissari en cap dels Mossos també s'ha disculpat per les molèsties ocasionades durant l'operació policial:

"Lamentem les molèsties ocasionades al conjunt de la ciutadania per l'operació Gàbia.  L'alarma social generada s'adequava a la situació que s'havia produït".

Per últim, Sallent no descarta que Puigdemont continuï a Catalunya:

"No descarto que Puigdemont encara sigui a Barcelona i no tinc elements objectius per creure que és a Bèlgica. No puc donar crèdit a un entorn interessat. Fins que no tinguem l'evidència que és fora, continuarem buscant-lo per donar compliment a l'ordre de detenció"

El comissari en cap dels Mossos ha dit que el cos va estar a "l'alçada" (EFE/Quique Garcia)
ARXIVAT A:
Carles PuigdemontMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut