L'individu no arribava als 40 anys i va patir un tumor cerebral
L'individu no arribava als 40 anys i va patir un tumor cerebral (Frontiers)

Els antics egipcis haurien intentat tractar el càncer, segons indica un crani mil·lenari

Una investigació internacional amb participació de la Universitat de Santiago de Compostel·la constata l'interès d'aquella civilització per la malaltia i també les seves limitacions per curar-la

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

Cirurgies contra el càncer fa més de 4.000 anys. Això és el que constata una recerca internacional que ha estudiat els cranis de dos individus de l'antic Egipte. Un d'ells correspon a un home d'entre 30 i 35 anys amb un tumor cerebral, al voltant del qual hi han trobat unes incisions que demostren que s'hi va fer una cirurgia per intervenir-hi.

Així ho destaca Edgard Camarós, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, un dels responsables de la investigació: "És una fita en la història de la medicina".

"Aquestes marques ens diuen que aquesta gent, fa més de 4.000 anys, ja va intentar intervenir quirúrgicament sobre una cosa que avui en dia anomenem càncer"

Es tracta de marques perimortem, és a dir, relacionades amb una cirurgia realitzada just abans o just després de morir: "Si es va fer en vida, està vinculada a algun tipus de tractament. Si es va fer un cop mort, seria algun tipus d'autòpsia o exploració mèdica per buscar un possible tractament per allò que ells ja identificaven com una malaltia que no tenia cura."

És la primera vegada que indicis com aquests assenyalen que els antics egipcis ja intentaven tractar, estudiar o curar el càncer, una malaltia que avui en dia continua sent un dels principals reptes per als professionals sanitaris.

El crani encara conserva les marques d'aquelles intervencions quirúrgiques (Frontiers)

Talent ancestral, però amb límits

Els investigadors recorden que, gràcies als textos antics, "sabem que, per als seus temps, els antics egipcis eren excepcionalment hàbils en medicina. Per exemple, podien identificar, descriure i tractar malalties i lesions traumàtiques, construir pròtesis i posar obturacions dentals". I així ho constata, també, aquesta recerca. 

El segon crani estudiat --que pertany, com el primer, a la col·lecció de la Universitat de Cambridge-- correspon a una dona de més de 50 anys, a qui havien tractat amb èxit un trencament cranioencefàlic, però que després va tenir un tumor cerebral que la va matar.

La dona va recuperar-se d'un trencament cranioencefàlic, però no va poder superar el càncer (Frontiers)

Aquesta troballa també és important perquè confirmaria l'alt nivell de la medicina dels antics egipcis, però també que el càncer seria el límit del que podien tractar.

"És un molt bon exemple de com la medicina egípcia és capaç de curar una fractura cranial, però davant d'un tumor --en aquest cas, un osteosarcoma-- no es podia fer res."

La recerca, publicada a la revista Frontiers, suposa també un nou pas en el coneixement de quines van ser les pràctiques mèdiques i les cirurgies de l'antiguitat, que podrien haver establert la base del que avui és la medicina moderna.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiènciaEgipte
Anar al contingut