A França les píndoles anticonceptives seran gratuïtes per a les dones de menys de 25 anys (Pixabay)

Els anticonceptius per a dones seran gratuïts a França fins als 25 anys

El govern vol disminuir el nombre d'embarassos no desitjats per falta de recursos econòmics entre les dones més joves

Ofensiva del govern francès per contrarestar la baixada de l'anticoncepció entre els joves, amb mesures adreçades a les dones. A partir del gener els anticonceptius, les proves i les consultes mèdiques seran gratuïtes per a totes les dones fins als 25 anys. Fins ara ho eren només per a les menors d'edat.

"Hem observat que cert nombre de dones joves fan servir menys els anticonceptius per motius econòmics", ha explicat el ministre de Salut francès, Olivier Véran, a la cadena de televisió pública France 2.

Allargar-ne la gratuïtat fins als 25 suposarà, segons el govern, ajudar les dones fins que arriben a una edat amb "més autonomia" econòmica i social.

La mesura tindrà un cost de 21 milions d'euros a l'any i beneficiarà un milió i mig de dones que, fins ara, havien de pagar el 65% del cost dels anticonceptius.

Des del 2013, els anticonceptius són gratuïts a França per a les joves de 15 a 18 anys. Els avortaments entre les joves d'aquesta edat s'han reduït des d'aleshores i han passat del 9,5 al 6 per 1.000.

El 2020 la mesura es va estendre, també, a les menors de 15 anys perquè, segons el govern, gairebé 1.000 adolescents de 12 a 14 anys es queden embarassades cada any, de les quals un 70 per cent avorten.


Metges i llevadores, a favor de la mesura

La mesura, molt ben rebuda per metges i responsables de planificació familiar, inclourà la gratuïtat de les píndoles anticonceptives, els dispositius intrauterins (DIU), els diafragmes i l'anticoncepció hormonal.

Es calcula que a França cada any hi ha 15.000 avortaments de menors de 18 anys i 90.000 de menors de 24.

Per a l'associació de llevadores, la gratuïtat és necessària, però ha d'anar acompanyada d'una política de conscienciació sobre la salut sexual en què també s'han d'implicar els homes.

 

Anar al contingut