Augmenta la demanda de píndoles anticonceptives als hospitals d'Ucraïna

Els anticonceptius actuals amb hormones també augmenten el risc de càncer de mama

Un estudi danès detecta un risc petit però significatiu d'aquests tractaments
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut

Els anticonceptius que contenen hormones també augmenten el risc de càncer de mama, segons assenyala un estudi danès. Això contradiu el que molta gent creia fins ara: que aquestes píndoles anticonceptives desenvolupades a partir dels anys 80 eren més segures que les primeres, que van ser autoritzades per primer cop als Estats Units el 1957, ara fa 60 anys justos.

L'estudi, dirigit per Lina S. Mørch, del Departament de Ginecologia de la Universitat de Copenhaguen, s'ha publicat al "New England Journal of Medicine". L'estudi és significatiu perquè la mostra utilitzada és molt àmplia: 1,8 milions de dones daneses d'entre 15 i 49 anys, a qui es va fer un seguiment durant uns deu anys.

Els resultats indiquen que entre aquests 1,8 milions de dones es van produir 11.517 casos de càncer. Però el risc de patir-lo entre les dones que havien seguit tractaments hormonals anticonceptius era un 20% superior al que tenien les que no n'havien pres.

Aquestes xifres mitjanes, però, s'han de matisar. Les que n'havien pres durant menys d'un any presentaven un 9% més de risc, però per a les que havien seguit el tractament durant deu anys o més el risc augmentava fins al 38%.

L'edat de les dones també compta. Així, el risc de càncer de mama és molt superior a partir dels 40 anys que entre els 30 i els 40. I moltes dones que han seguit el tractament durant molt de temps també poden tenir una edat superior que les faci més susceptibles. El nombre més elevat de casos de càncer en l'estudi es va detectar entre les dones que havien pres tractament anticonceptiu passada la quarantena. A més, entre les que n'havien pres durant cinc anys o menys, el risc disminuïa significativament un cop abandonat el tractament.

Arreu del món hi ha uns 140 milions de dones que prenen píndoles anticonceptives. Aproximadament, un 13% de les dones entre 15 i 49 anys en prenen. A Dinamarca, el país on s'ha fet l'estudi, el percentatge de dones que segueixen aquest tractament era del 24% el 1995, però el 2012 ja pujava al 39%.

Tot això fa molt important establir si aquestes medecines augmenten el risc de càncer de mama. Tal com diuen els autors, se sap que el tractament amb estrògens l'afavoreix, però fins ara no hi havia estudis concloents sobre els anomenats anticonceptius contemporanis.

Els autors també reconeixen certes limitacions de l'estudi: els resultats no s'han ajustat per l'edat a la qual va aparèixer la menstruació, no s'havien separat les que havien alletat els fills, consumien alcohol o practicaven esport, factors que poden influir en el desenvolupament d'un càncer de mama.

En un editorial que acompanya l'article, David J. Hunter, de la Universitat d'Oxford, assenyala que el risc detectat s'ha de valorar també en funció dels beneficis que els anticonceptius orals produeixen:

"Més enllà del fet que proporcionen un mitjà efectiu de contracepció i que poden beneficiar dones amb dismenorrea o menorràgia, l'ús de contraceptius orals està associat a reduccions substancials de risc de càncer d'ovaris, d'endometri i colorectal."

Per això, Hunter proposa considerar de forma acurada, sobretot en dones de més de 40 anys, si és convenient prescriure mètodes alternatius, com anticonceptius no hormonals.

En tot cas, Hunter també comenta que als anys 80 i 90 hi havia visions optimistes sobre anticonceptius que reduïssin el risc de càncer de mama, però que tal com suggereixen aquests resultats, la recerca d'uns fàrmacs amb aquestes característiques ha de continuar.

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut