Els alumnes ja no portaran mascareta quan tornin de Setmana Santa, segons Argimon

Catalunya avança un dia la retirada de les mascaretes a les escoles i instituts, que aprovarà el govern espanyol el 19 d'abril perquè entri en vigor el dia 20

RedaccióActualitzat

Els alumnes d'escoles i instituts de Catalunya ja no hauran de portar la mascareta quan tornin de les vacances de Setmana Santa, el dimarts 19 d'abril. És a dir, un dia abans que entri en vigor el decret que eliminarà l'ús de les mascaretes en espais interiors arreu d'Espanya.

Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a "Els matins" de TV3, l'endemà que el govern espanyol anunciés que el 20 d'abril el Consell de Ministres aprovarà la fi de les mascaretes als espais tancats, amb algunes excepcions.

Davant la pregunta reiterada de si la mascareta serà obligatòria als centres escolars el primer dia del tercer trimestre, que quedava penjat, Argimon ha estat clar: "No té cap sentit."

El conseller ha explicat que, de fet, ja tenen una resolució que havien preparat en cas que el govern espanyol no hagués posat data a la retirada. No ha aclarit, però, si l'acabarà firmant perquè el dimarts 19 els infants i adolescents puguin anar a classe sense la mascareta.

Aquest divendres, el Departament d'Educació ha enviat una carta a les escoles donant per fet que el tercer trimestre ja començarà sense mascareta:



Lamenten que sigui després de Setmana Santa

El Departament de Salut ja va valorar l'anunci de la retirada que el Ministeri de Sanitat va traslladar a les comunitats autònomes en la reunió del Consell Interterritorial de Toledo.

En un comunicat, celebra que ja hi hagi una data fixada, però lamenta que sigui després de la Setmana Santa, perquè considera que "no hi ha cap fonament científic que sostingui el manteniment de les mascaretes als interiors per més temps".

En aquesta línia s'ha expressat Argimon a TV3: "Almenys hi ha una data, tot i que ens hauria agradat que fos abans." I ha justificat la seva insistència a retirar les mascaretes així: "Quan allargues molt una mesura, si després l'has de tornar a posar, baixa l'adhesió a aquesta mesura".

Les mascaretes deixaran de ser obligatòries als espais interiors després de Setmana Santa
Les mascaretes deixaran de ser obligatòries als espais interiors després de Setmana Santa(CCMA)

La mascareta a la feina: "El més raonable és que no es porti"

L'ús de la mascareta continuarà sent obligatori en centres sanitaris i sociosanitaris i al transport públic. També es mantindrà la recomanació d'utilitzar-la en situacions en què no es pugui mantenir la distància de seguretat o la ventilació dels espais ho requereixi.

Aquí hi poden entrar els llocs de feina. Sobre això, Argimon ha dit que "el més raonable és que no es porti" la mascareta, però ha afegit que quedarà en mans de cada empresa i de les condicions dels seus espais.

El mateix pot passar en centres comercials, locals de restauració o oci nocturn o espais culturals. En tot cas, ha dit el conseller, "hem d'anar normalitzant la nostra vida quotidiana". Això sí, ha advertit: "No descartem mai haver de fer passos enrere".

Els experts també subratllen la necessitat de fer servir mascareta davant persones vulnerables, com ha insistit el cap del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, aquest dijous a "El matí de Catalunya Ràdio":

"La mascareta ens ha ajudat a tallar els contagis. És important recordar que la gent pot portar la mascareta, en cas d'aglomeracions, per exemple, i sobretot per a les persones de risc."

Per tant, l'obligació haurà de ser substituïda pel seny.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut