Els consellers executius de les 117 companyies que cotitzen a borsa van tenir una remuneració mitjana d'1,7 milions d'euros el 2023

Els alts directius de l'Ibex cobren 53 vegades més que els seus empleats

Els consellers executius de les 117 companyies que cotitzen a borsa van tenir una remuneració mitjana d'1,7 milions d'euros el 2023 i els seus treballadors, de 54.000 euros anuals
Redacció
TEMA:
Borsa

Els alts directius de les 117 grans empreses espanyoles que cotitzen a la borsa, els consellers executius, cobren 30 vegades més que els seus empleats.

Segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, els gestors de les companyies cotitzades van tenir una remuneració mitjana d'1,7 milions d'euros l'any 2023, sense conceptes extraordinaris, i els seus treballadors, de 54.000 euros anuals.

La retribució dels alts directius va augmentar gairebé un 7%. Mentrestant, l'augment de sou dels assalariats va ser del 4%. 

I la distància entre els sous dels que manen i dels treballadors s'amplia més, fins a 53 cops, si les empreses estan dins de l'IBEX-35.

L'informe del regulador borsari també destaca que els màxims responsables de les companyies, els consellers delegats, van cobrar de mitjana 2,6 milions d'euros.

Aquestes dades es desprenen de l'Informe Anual de Remuneracions dels Consellers que ha publicat aquest dilluns la CNMV. 


Bretxa salarial i sostre de vidre

Les conselleres executives van percebre una retribució un 13,5% menors que els homes, una diferència que augmenta fins al 48% si es comparen les retribucions de les conselleres i consellers de l'Ibex 35. 

La CNMV apunta, en aquest sentit, que "el reduït nombre d'executives resta representativitat a aquesta mitjana". És a dir: hi ha poques dones als consells executius i, les que hi ha, cobren força menys

En el cas dels consellers no executius, la remuneració dels homes és un 20% superior a la de les dones. 


L'edat mitjana dels consellers: 61 anys

Paral·lelament, la CNMV també ha publicat l'Informe Anual de Govern Corporatiu. Aquest document exposa que l'edat mitjana dels consellers és de 61,1 anys. 

A més, subratlla que la presència de dones als consells es va elevar en 2,6 punts percentuals l'any passat, fins al 34,5%, per al total d'empreses que cotitzen a la borsa. Encara és lluny, però, del 40% que recomana la normativa europea.  

Si ens fixem en les 35 de l'Ibex, el percentatge de conselleres puja fins al 40%. A més, les dones en llocs d'alta direcció van representar el 23,5% del total, 1,5 punts més. 

La CNMV recorda que el 2004, ara fa vint anys, el nombre de dones als consells era només del 5,9%. 

ARXIVAT A:
Borsa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut