Els Mossos d'Esquadra asseguren que actualment ja és la tercera modalitat d'estafa més comuna (Unsplash)

El vishing, l'estafa telefònica que suplanta la identitat d'un conegut: què fer si n'ets víctima

Aquesta tècnica fraudulenta ja és la tercera més utilitzada pels grups delinqüencials i sovint es combina amb mètodes d'intel·ligència artificial per augmentar-ne la credibilitat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

Els Mossos d'Esquadra alerten que el vishing, el tipus d'estafa en què el delinqüent es fa passar per algú altre, sobretot a través de trucades telefòniques, està augmentant a Catalunya. De fet, aquest dimarts els Mossos d'Esquadra han anunciat el desmantellament d'una gran xarxa que operava a Catalunya i Andalusia amb aquest mètode i que hauria estafat 2,5 milions d'euros.

Es tracta d'una tècnica d'estafa que busca obtenir dades personals sensibles o bancàries dels usuaris, a través d'una trucada telefònica. Els estafadors intenten enganyar la víctima mitjançant la suplantació de la identitat d'un tercer de confiança.

Els Mossos d'Esquadra asseguren que actualment ja és la tercera modalitat d'estafa més comuna. El 2023 hi va haver al voltant de 3.000 denúncies relacionades amb aquest tipus de frau.

Les modalitats d'estafa més freqüents segueixen sent l'accés directe a les dades bancàries de les víctimes, mitjançant tècniques diverses, i les estafes a través de pàgines web de serveis fraudulentes.

Vishing amb IA, la variant que més preocupa

Els Mossos d'Esquadra alerten especialment d'una variant d'aquesta estafa, anomenada "deep fake d'àudio": Amb tècniques d'intel·ligència artificial, els delinqüents reprodueixen la veu de familiars o coneguts per obtenir dades personals o diners.

El sotsinspector dels Mossos José Ángel Merino explica un cas d'aquesta tècnica: "Un treballador d'una benzinera, que rep un missatge d'àudio, en què identifica com a interlocutor de la trucada un company de feina que li demana que li faci una transferència de diners."

Un altre exemple pot ser un àudio de WhatsApp fraudulent, enviat a un grup d'amics, fent-se passar per un d'ells per demanar diners a través de Bizum. En el cas de les trucades, de vegades els delinqüents fins i tot poden falsejar el número de telèfon.

Moltes vegades aquestes trucades es fan a través d'internet i s'utilitzen programes informàtics que permeten modificar el telèfon emissor, de manera que la víctima pot rebre al telèfon una numeració que coincideix amb la d'una entita t bancària. Això dificulta molt a la víctima identificar que qui l'està trucant no és realment qui diu ser.

Els Mossos alerten que aquestes estafes amb intel·ligència artificial són especialment perilloses perquè són molt creïbles. De fet, asseguren que ja han començat a rebre denúncies i que poden augmentar aviat.

 

Què fer si has estat víctima de vishing

► En primer lloc, contacta amb el teu banc si has proporcionat informació personal o bancària durant la trucada. Revisa els teus comptes i intenta detectar qualsevol activitat sospitosa.

► Si t'han demanat que instal·lis algun tipus de programari o aplicació, desinstal·la'l i elimina'l del telèfon. Executa un antivirus al telèfon.

► Actualitza les contrasenyes per als teus comptes en línia, si n'has proporcionat la informació d'inici de sessió, i configura l'autentificació de dos factors.

► Informa de l'incident a l'empresa o entitat que els estafadors deien que representaven.

► Denuncia els fets a la policia.

► Mantingue't alerta davant de futurs atacs i sobre qualsevol possible activitat sospitosa.

 

 

ARXIVAT A:
Policial Mossos d'Esquadra
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut